België, het doorgeefluik voor 10 miljard euro van ‘witwasbank’ Ukio Bankas

Ukio Bankas © 15min.lt
Kristof Clerix

De Litouwse bank Ukio Bankas, die centraal staat in de Troika Laundromat, is al meermaals opgedoken in Belgische onderzoeken. Op ‘correspondent-bankrekeningen’ die ze had bij ING, KBC en BNP Paribas Fortis passeerde tussen 2006 en 2009 liefst 10 miljard euro. Dat vernam Knack uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door het federaal parket.

In 2010, na een melding door de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), startte het Brusselse gerecht een opsporingsonderzoek naar de witwasaffaire rond Ukio Bankas, waarna het federaal parket het onderzoek voortzette. Ukio Bankas bleek niet alleen zogenoemde correspondent-bankrekeningen te hebben bij ING, maar ook bij KBC en BNP Paribas Fortis. Tussen 2006 en 2009 passeerde via die rekeningen maar liefst 10 miljard euro. Dat vernam Knack uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door het federaal parket. Tot nu toe was alleen bekend dat het ging om 2 miljard euro.

Het gros van de betalingen was afkomstig van offshores uit onder meer Belize, Panama en de Britse Maagdeneilanden. Het onderzoek van het federaal parket spitste zich toe op betrokken Belgische bedrijven die via Ukio Bankas geld hadden ontvangen. Ze moesten facturen, douanepapieren en transportdocumenten voorleggen om de betalingen te staven. De vraag was of de goederenstroom wel matchte met de facturenstroom.

Het federaal parket werkte ook samen met het parket van Mechelen. Dat onderzocht een groothandel uit Heist-op-den-Berg die tal van betalingen had ontvangen van offshore bedrijven in ruil voor leveringen aan Rusland. Ukio Bankas dook ook op in het onderzoek dat het federaal parket voerde naar de hacking van Dexia-bank in 2009. Geld dat van Dexia-rekeningen was gestolen, bleek doorgesluisd naar een rekening bij de Letse Trasta Komercbanka. Op diezelfde rekening werden betalingen gestort van een offshore bedrijf dat ook rekeningen had bij Ukio Bankas.

Tijdens een bezoek aan Litouwen maakte een delegatie van het federaal parket al zijn bevindingen over aan de Litouwse justitie, aangezien die beter geplaatst was om het onderzoek voort te zetten. Maar in december 2013 zette het parket van Kaunas dat onderzoek stop. In een interview met onze Litouwse media-partner 15min.lt licht procureur Marius Venskunas de reden toe: ‘Om witwassen te bewijzen, moet je kunnen aantonen dat het geld afkomstig is van criminele activiteiten. Tijdens het onderzoek hebben we die gegevens niet uit België ontvangen. Er was geen bewijs dat de origine van het geld crimineel was, en dus hebben we het onderzoek afgesloten.’

De groothandel uit Heist-op-den-Berg die door het parket van Mechelen was onderzocht, werd in 2015 in eerste aanleg veroordeeld voor onder meer witwassen. In november 2018 sprak het Antwerpse hof van beroep het bedrijf vrij voor witwassen. Het onderzoek had volgens de rechter niet aannemelijk gemaakt dat het betrokken was in een operatie om criminele gelden vanuit Rusland via offshore constructies wit te wassen. Dat het bedrijf betaald was door ‘derden-betalers’ via zulke constructies ‘bewijst op zichzelf niet dat het schuldig is aan witwassen’, aldus het arrest.

Partner Content