Ban Ki-moon veroordeelt Israëlische aanval op VN-school in Gaza

Een man draagt een kind in de door Israël beschoten VN-school in Gaza. © REUTERS

Voor VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is de Israëlische aanval van op een VN-school in de Gazastrook “niet te rechtvaardigen.” Ook de Verenigde Staten veroordeelden de aanval.

Bij het bombardement kwamen zestien Palestijnse vluchtelingen om het leven. Ban Ki-moon spreekt van een “afkeurenswaardige aanval.” “De verantwoordelijken moeten aangeduid worden en er moet gerechtigheid komen”, zei de VN-secretaris-generaal tijdens een bezoek aan Costa Rica. Net als het hoofd van de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, benadrukte Ban Ki-moon dat het Israëlische leger tot zeventien keer toe op de hoogte werd gesteld van de precieze locatie van de school en van het feit dat er duizenden vluchtelingen zaten.

Ook het Witte Huis veroordeelde de aanval op de school van UNRWA waarbij “onschuldige Palestijnen” en VN-medewerkers gedood werden. Washington is een traditionele bondgenoot van Israël. De VS betreuren dat “duizenden Palestijnen” die door het Israëlische leger opgeroepen worden hun huizen te verlaten, niet veilig zijn in de schuiloorden van de VN.

Bolivia maakt Israël terroristenstaat

Scherpe kritiek kwam er ook uit Zuid-Amerika. Zo plaatste Bolivia Israël op haar lijst van terroristische landen, zo deelde de linkse president Evo Morales mee. Net als andere Latijns-Amerikaanse landen waar links aan de macht is, waaronder Venezuela en Cuba, verbrak Bolivia in 2009 bij een eerder Gaza-conflict de diplomatieke relaties met Israël.

Chili en Peru riepen dinsdag hun ambassadeur voor overleg terug uit Tel-Aviv. Een week eerder hadden Brazilië en Ecuador dat al gedaan. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content