Argentijnse president ontbindt inlichtingendienst na verdachte dood procureur

President Kirchner toont de wettekst waarmee ze de inlichtingendienst zal ontbinden © REUTERS

De Argentijnse president Cristina Kirchner kondigde in een tv-toespraak de ontbinding van de inlichtingendienst aan. Enkele (gewezen) agenten van die inlichtingendienst waren volgens haar betrokken bij de dood van openbaar aanklager Alberto Nisman.

De ontbonden dienst zal worden vervangen door een nieuwe, federale inlichtingendienst, zo liet Kirchner weten. De top van die inlichtingendienst zou worden aangesteld door de president, en aan goedkeuring van het parlement zijn onderworpen.

De 51-jarige Nisman werd vorige week zondag dood aangetroffen in zijn woning in Buenos Aires, met een pîstool naast zich. De aanklager voerde de voorbije tien jaar een onderzoek naar de aanslag in 1994 op een joods cultureel centrum, waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Hij beschuldigde enkele topfiguren in het land, onder wie het staatshoofd Cristina Fernandez de Kirchner en haar minister van Buitenlandse Zaken, van een doofpotoperatie. Ze zouden de rol van Iran en Hezbollah in de aanslag hebben willen verdoezelen.

‘Uitgelokte zelfmoord’

Onderzoekers hadden de dood van Nisman eerst zelfmoord genoemd, maar later sloten ze niet uit dat het om ‘uitgelokte zelfmoord’ kon gaan. President Kirchner ondersteunde eerst de piste van zelfmoord maar schaarde zich na enkele dagen op haar Facebookpagina achter de these van moord, volgens haar beraamd door gewezen agenten van de inlichtingendienst om haar te treffen. “Ze hebben hem bij leven gebruikt, en vervolgens hadden ze er nood aan dat hij dood was”, zo schreef ze. “Het is triest en verschrikkelijk”. In december ontsloeg ze al drie topmensen van de geheime dienst.

Ze roept het parlement in spoedzitting bijeen om de ontbinding van de geheime dienst, die volgens haar sinds de militaire junta grotendeels onaangeroerd bleef en die opereert zonder verantwoording af te leggen, te bespreken.

De journalist die uitbracht dat de zelfmoord van Nisman geen zelfmoord was, is intussen het land ontvlucht.

De zaak leidde tot protestbetogingen in Buenos Aires, vooral gericht tegen de president, die in het laatste jaar is van haar mandaat.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content