Anti-immigratiepartij AfD onttroont Merkel in thuisbasis

Frauke Petry, frontvrouw van de rechtspopulistische antimmigratiepartij Alternative für Deutschland © AFP

Angela Merkels CDU is bij de deelstatenverkiezingen in Mecklenburg-Voor-Pommeren kleiner geworden dan de rechtspopulistische Alternative für Deutschland.

Zowel de christendemocratische partij CDU van kanselier Angela Merkel als de AfD hebben het resultaat van de deelstaatverkiezingen zondag in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren gekoppeld aan de vluchtelingencrisis waarmee Duitsland worstelt. De rechtspopulistische anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland wordt er de tweede grootste partij, voor de CDU van Merkel.

Lees ook de analyse van Duitsland- en Turkijekenner Dirk Rochtus, di emeent dat Merkel haar koers niet zal veranderen: Het koorddansen van Merkel en de glimlach van Erdogan.

Secretaris-generaal Peter Tauber van de CDU schreef het “bittere” electoraal verlies van zijn partij toe aan wijdverbreid “ongenoegen en protest” in verband met de vluchtelingencrisis. Als boegbeeld van de rechts-populistische AfD weet Frauke Petry haar succes aan het “catastrofale migratiebeleid” van Merkel.

De sociaaldemocratische partij SPD blijft ondanks verlies de grootste, gevolgd door de AfD. Merkels CDU strandt op de derde plaats, en duikt onder de 20 procent.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Europees populistisch rechts feliciteert AfD

De rechts-populistische partijen in Europa feliciteren zondagavond de partij AfD (Alternative für Deutschland) met haar overwinning bij de deelstaatverkiezingen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

“Wat gisteren nog onmogelijk was, is mogelijk geworden. De patriotten van AfD vegen de partij van Merkel van tafel. Gefeliciteerd!”, tweette Marine Le Pen, de voorzitster van de Franse extreemrechtse partij Front National.

Ook de leider van de Oostenrijkse rechts-populistische FPÖ, Heinz-Christian Strache, uit zijn tevredenheid over de AfD-overwinning. “Hartelijk gefeliciteerd en ‘welkom’ in het negende Duitse parlement, en dat als tweede grootste partij. Dat gaat de goede richting uit”, schreef hij op Facebook.

De Nederlandse PVV-voorzitter Geert Wilders feliciteerde AfD met een Duitse tweet “Gratuliere AfD!!”

Ook het Vlaams Belang reageert positief op het goede resultaat van AfD. Voorzitter Tom Van Grieken sprak van een “sensationele” overwinning, die een “nederlaag is voor het ‘open grenzen’-beleid”.

Zetelverdeling

De AfD behaalde volgens de voorlopige resultaten 20,8 procent, wat betekent dat de rechts-populistische, anti-immigratiepartij voor het eerst haar intrede zal maken in het deelstaatparlement.

De partij zetelt al in acht andere regionale parlementen, en het ziet er naar uit dat ze na de algemene verkiezingen van volgend jaar ook zal zetelen in de nationale Bundestag.

De sociaaldemocratische SPD blijft de grootste partij met 30,6 procent (-5 pct) van de stemmen, de CDU (-4 pct) zakt naar de derde plaats met 19 procent.

De zetelverdeling ziet er als volgt uit:

  1. 26 zetels voor SPD,
  2. 18 voor AfD,
  3. 16 voor CDU
  4. en 11 voor de Linke, die 13,8 pct behaalde.

SPD-leider Erwin Sellering wilde zondag nog niet kwijt of zijn partij opnieuw een coalitie wil vormen met de christendemocraten. De deelstaatverkiezing in Mecklenburg-Voor-Pommeren werd gezien als een test voor Angela Merkels vluchtelingenpolitiek.

AfD-leider Frauke Petry verklaarde dat het succes van haar partij een gevolg was van de “catastrofale migratiepolitiek” van de bondskanselier. “We moeten de CDU op zijn plaats zetten.” De opkomst voor de verkiezingen bedroeg 61,6 procent, meer dan tien procent meer dan bij de vorige deelstaatverkiezingen in 2011. (belga/SD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content