‘Al-Qaeda en de Islamitische Staat zijn de grootste vijanden van de islam’

ISIS-militanten in Syrië © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

‘De Islamitische Staat en al-Qaeda zijn de nummer één vijanden van de islam’, zo meent de moefti van Saoedi-Arabië sjeik Abdul Aziz Aal ash-Shaikh. Volgens de hoogste religieuze autoriteit van het land maken de militanten op geen enkele manier deel uit van het geloof.

In een statement gepubliceerd door het officiële Saoedische persagentschap, zei moefti Abdul Aziz Aal ash-Shaikh dat ‘extremistische en militante ideeën en terrorisme de aarde ten onder brengen’. ‘Zij die onze samenleving vernietigen, maken op geen enkele manier deel uit van de islam. Zij zijn de grootste vijand van het geloof en moslims zijn hun eerste slachtoffers’, vervolgde hij.

De religieuze autoriteit vergeleek de militanten met de Kharidjieten uit de vroege islam. Zo schrijft persagentschap Reuters. Die beweging vermoordde Ali, de schoonzoon van de profeet Mohamed, omdat die een compromis gesloten had met een rivaliserende moslimfactie. De Kharidjieten werden door volgende bewegingen binnen de islam als ketters gezien.

Gevangenisstraf voor wie militanten steunt

In maart al bestempelde het koninkrijk de IS, al-Qaeda, al-Nusra en andere bewegingen als ’terroristisch’. Wie openlijk zijn steun betuigt of morele of materiële hulp verleent aan die bewegingen, kan in het land rekenen op lange gevangenisstraffen.

Begin augustus hield koning Abdullah een toespraak waarin hij militanten veroordeelde die de islam gebruikten om hun daden te rechtvaardigen. Hij drong er bij moslimgeleerden en leiders op aan zich tegen die militanten te verzetten.

Duizenden jonge Saoedi’s zijn naar Syrië en Irak gereisd om zich aan te sluiten bij rebellen. Nu vreest de staat dat die strijders uiteindelijk terug zullen keren en aanslagen op hun eigen overheid zouden kunnen plegen.

Het koninkrijk heeft echter rebellen in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad gesteund. Maar Soedi-Arabië meent nu dat het geld en de wapens uit handen van de IS en al-Qaeda gehouden werden en naar andere rebellengroepen stroomden.

Gevaar voor stabiliteit

Saoedi-Arabië volgt de ultraconservatieve leer van het wahabisme binnen de soennitische islam. Maar het land ziet de islamistische militanten – die een decennium geleden aanslagen pleegden in het koninkrijk – als een gevaar voor de eigen stabiliteit.

Vooraanstaande wahabistische clerici spreken executies door onthoofding uit voor ‘misdaden’ als ontrouw, echtbreuk en hekserij. Ze zijn gekant tegen werkende vrouwen of vrouwen achter het stuur en bestempelen sjiieten als ketters. Toch onderscheiden zij zich nu van al-Qaeda en de IS door hun gewelddadige revolutie te veroordelen.

Partner Content