Bij de presidentsverkiezingen van januari volgend jaar zal Wine de voornaamste uitdager zijn van zittend president Yoweri Museveni, die het land al meer dan 30 jaar leidt. De voorbije maanden werd Wine al verschillende keren opgepakt, wat vaak gepaard ging met protesten door zijn aanhangers.

Vrijdag werd Wine in beschuldiging gesteld en op borg vrijgelaten.

Wine, die eigenlijk Robert Kyagulanyi heet en populair werd als zanger, wil af van president Museveni en hem opvolgen. Hij heeft een grote aanhang bij de Oegandese jongeren - het Oost-Afrikaanse land heeft 's werelds jongste bevolking: drie kwart van de bevolking is jonger dan 30 en heeft dus nooit een andere president dan Museveni gekend.

De betogers zien in de veelvuldige arrestaties van Wine manoeuvres van Museveni om uitdager Wine op een zijspoor te zetten.

De politie beschuldigt Wine van 'handelingen die kunnen leiden tot de verspreiding van een infectieziekte' en inbreuken op de 'covid-regels'.

Ook voor het dodelijk geweld legt de politie de schuld bij de oppositieleider.

Volgens een politiewoordvoerder waren de protesten 'niet spontaan', maar passen ze binnen 'een min of meer gecoördineerde campagne door de partij van Wine'. 'Dankzij ons netwerk van inlichtingen, videobewaking en de hulp van de bevolking hebben we meer dan 300 verdachten kunnen oppakken. Zij hebben deelgenomen aan rellen, plunderingen en het blokkeren van wegen.'

Het geweld voorspelt weinig goeds voor de stembusgang van begin volgend jaar.

Bij de presidentsverkiezingen van januari volgend jaar zal Wine de voornaamste uitdager zijn van zittend president Yoweri Museveni, die het land al meer dan 30 jaar leidt. De voorbije maanden werd Wine al verschillende keren opgepakt, wat vaak gepaard ging met protesten door zijn aanhangers. Vrijdag werd Wine in beschuldiging gesteld en op borg vrijgelaten.Wine, die eigenlijk Robert Kyagulanyi heet en populair werd als zanger, wil af van president Museveni en hem opvolgen. Hij heeft een grote aanhang bij de Oegandese jongeren - het Oost-Afrikaanse land heeft 's werelds jongste bevolking: drie kwart van de bevolking is jonger dan 30 en heeft dus nooit een andere president dan Museveni gekend. De betogers zien in de veelvuldige arrestaties van Wine manoeuvres van Museveni om uitdager Wine op een zijspoor te zetten. De politie beschuldigt Wine van 'handelingen die kunnen leiden tot de verspreiding van een infectieziekte' en inbreuken op de 'covid-regels'. Ook voor het dodelijk geweld legt de politie de schuld bij de oppositieleider.Volgens een politiewoordvoerder waren de protesten 'niet spontaan', maar passen ze binnen 'een min of meer gecoördineerde campagne door de partij van Wine'. 'Dankzij ons netwerk van inlichtingen, videobewaking en de hulp van de bevolking hebben we meer dan 300 verdachten kunnen oppakken. Zij hebben deelgenomen aan rellen, plunderingen en het blokkeren van wegen.' Het geweld voorspelt weinig goeds voor de stembusgang van begin volgend jaar.