Al 22 doden bij protest tegen VN-missie in Congo

Congolese politie beschermt het hoofdkwartier van de VN-vredesmissie in Goma, Noord-Kivu, Congo op 26 juli 2022. © Reuters

Het aanhoudende protest tegen de VN-missie in het oosten van de Democratisch Republiek Congo heeft al aan 22 mensen het leven gekost. Er vielen ook 67 gewonden, zo meldt regeringswoordvoerder Patrick Muyaya Katembwe.

Het geweld was maandag uitgebroken. Manifestanten hadden toen het hoofdkwartier van de VN-missie Monusco in de Oost-Congolese stad Goma bestormd. De veiligheidsdiensten reageerden daarop met traangas en geweerschoten.
De Congolese regering en de VN-missie Monusco hebben de aanval op het VN-hoofdkwartier in Goma veroordeeld.

Eerder hadden maatschappelijke organisaties en de partij van president Felix Tshisekedi tot demonstraties in Goma opgeroepen, nadat senaatsvoorzitter Modeste Bahati midden juli de VN-missie Monusco gevraagd had Congo te verlaten.

De VN-missie is al meer dan 20 jaar in het noordoosten van Congo gestationeerd. Het is de grootste vredesmissie ter wereld, maar die wordt er nu van beschuldigd te weinig actie te ondernemen tegen gewapende bendes. In het Centraal-Afrikaanse land zouden zowat 130 verschillende gewapende groepen actief zijn, waarbij het vele van hen te doen is om de controle over de waardevolle grondstoffen in het land, zoals koper, kobalt, goud en diamanten.

Partner Content