71 Guantanamo-gevangen krijgen hoorzitting

© Reuters

Het Pentagon bereidt hoorzittingen voor van 71 gevangenen in Guantanamo Bay, Cuba, om na te gaan of ze moeten vrijgelaten worden.

Het gaat om 46 gevangenen die als te gevaarlijk worden beschouwd om vrijgelaten te worden, maar waartegen geen bewijs bestaat om verdere opsluiting te rechtvaardigen. De andere 25 staan sinds 2010 op een lijst om een proces te krijgen.

Bedreiging

De gepensioneerde tegen-admiraal Norton C. Joerg, een advocaat van de marine, zei aan advocaten van gedetineerden dat de hoorzittingen zullen gebeuren door een nieuwe zeskoppige, periodieke commissie. “De commissie moet nagaan of een verdere detentie volgens het oorlogsrecht nodig is om de Verenigde Staten te beschermen tegen een significante bedreiging”, zei Joerg volgens de Miami Herald.

De commissies zullen niet oordelen of het Pentagon de mannen rechtmatig opsluit. Todd Breasseale, een woordvoerder van het Pentagon, kon nog niet zeggen wanneer de hoorzittingen zullen plaatsvinden en of journalisten toegelaten zullen worden in de rechtszaal.

Hongerstaking

Een honderdtal gevangenen zijn op dit moment al lange tijd in hongerstaking vanwege hun ‘onbepaalde’ detentie. Volgens de Herald zegt het Pentagon dat 46 van hen zodanig ondervoed zijn dat het nodig is hen gedwongen te voeden. In overeenstemming met de ramadan gebeurt dat na zonsondergang.

Het aantal gevangenen in de gevangenis van Guantanamo, die openging in 2002 onder George W. Bush, daalde van 242, toen president Barack Obama aan de macht kwam, tot 166 in januari 2009. Obama kondigde in mei maatregelen aan om de sluiting van de gevangenis te versnellen en gedetineerden over te brengen naar andere landen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content