7 controversiële beslissingen van Viktor Orban

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het is niet de eerste keer dat Viktor Orban voor de nodige commotie zorgt binnen Europa. Sinds zijn rechtse partij Fidesz in 2010 aan de macht kwam, heeft hij al verschillende controversiële wetten ingevoerd. Een overzicht.

Het is niet de eerste keer dat Viktor Orban voor de nodige commotie zorgt binnen Europa. Sinds zijn rechtse partij Fidesz in 2010 aan de macht kwam, heeft hij al verschillende controversiële wetten ingevoerd. Orban maakt van zijn positie gebruik om media, justitie en de centrale bank onder zijn controle te brengen. Daarnaast beknotten enkele bepalingen de rechten van minderheden. 7 controversiële beslissingen van Viktor Orban.

1. Meest aanstootgevend in Europa was Orbans verstrengde greep op de Hongaarse media. Zijn mediawet creëert een mediaraad met vergaande bevoegdheid. Door die wet wordt ingrijpen bij programma’s van de publieke omroep, maar ook bij commerciële media erg eenvoudig. Onder druk van de Europese Unie zag Orban zich wel genoodzaakt de scherpe kantjes van zijn wet af te schaven. Zo geldt zijn controle nog steeds voor radio en televisie, maar niet langer voor bloggers. Buitenlandse journalisten vallen niet onder de wet, alleen Hongaarse journalisten kunnen een boete krijgen.

2. Orban beknot de persvrijheid nog meer tijdens verkiezingscampagnes. Dan mogen politieke partijen hun boodschap enkel nog op staatsmedia uitzenden.

3. De grondwethervorming zorgt ervoor dat het constitutioneel hof niet meer mag refereren naar uitspraken die gedaan zijn voor de wijziging. Dit betekent dat een wet die eerder als ongrondwettelijk werd beschouwd, nu wel grondwettelijk kan zijn. Een voorbeeld van zo’n wet is het verbod op dakloosheid. Mensen zonder thuis die noodgedwongen op straat moeten slapen, lopen het risico een boete te moeten betalen of in de gevangenis te worden gegooid.

4. Een ander punt waar het hof eerder over viel, maar dat toch is opgenomen in de grondwet via de hervorming, is de definitie van een familie als een ‘huwelijk tussen een man en een vrouw’. Het homohuwelijk is dus expliciet verboden.

5. Sommige van de Hongaarse wetten druisen volgens het European Roma Rights Centre in tegen de integratie van Roma. De regering verlaagde de leerplichtleeftijd waardoor Romakinderen sneller van school af kunnen, zonder enige restrictie.

6. Ook de rechtspraak blijft niet ongemoeid. De voorzitter van een administratief juridisch orgaan krijgt de bevoegdheid om rechtszaken in de loop van een proces van de ene naar de andere rechtbank te verschuiven. Daarnaast besliste Orban de pensioengerechtigde leeftijd van rechters terug te brengen van 70 jaar naar 62. Volgens de oppositie wil Orban zo partijgetrouwe rechters benoemen.

7. De aanpassingen aan de grondwet breidt het comité van de centrale bank uit van zeven naar negen leden. De twee nieuwe leden worden benoemd door het Hongaarse parlement, dat wordt gedomineerd door de Fidesz van Orbán. Hierdoor kan de regering meer invloed uitoefenen op het beleid van de centrale bank.

Met al deze nieuwe maatregelen jaagt Orban de jeugd weg uit zijn land. Steeds meer hoogopgeleide Hongaren kiezen ervoor om naar het buitenland te verhuizen. Om dit tegen te gaan worden studenten aan de universiteit verplicht om na hun studie in Hongarije te blijven wonen en werken voor een bepaalde tijd. Doen zij dit niet, dan moeten zij het collegegeld volledig terugbetalen aan de Hongaarse staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content