14 doden na doortocht cycloon Mahasen in Bangladesh

Bangladesh meet de schade op na de doortocht van de cycloon Mahasen. Er vielen al zeker veertien doden en duizenden woningen langs de kust zijn beschadigd.

Mahasen heeft de kusten van Bangladesh met veel regen onder water gezet, maar de gevreesde ramp is uitgebleven. De cycloon was afgezwakt toen hij het vasteland bereikte. Hij werd later ingeschaald als een tropische storm. In de gevarenzone leven volgens VN-cijfers meer dan acht miljoen mensen.

14 doden
Volgens de autoriteiten vielen zeker veertien doden door de cycloon. Zowat 49.000 rieten huizen werden beschadigd. De Bengalezen zijn tevreden dat het bij die al bij al beperkte menselijke en materiële schade bleef.

Meer dan de 1 miljoen kustbewoners die hun thuis waren ontvlucht, keerden inmiddels terug naar huis. In de kuststreken zijn de afgelopen jaren vele betonnen bunkers gebouwd, die als schuiloorden dienen. Tienduizenden brachten al de nacht door in de krappe ruimtes van de noodverblijven.

De overheid heeft 13 miljoen dollar en 5.000 ton rijst voorzien voor de slachtoffers. Het werk is hervat in de twee grootste luchthavens van Bangladesh en in de haven van Chittagong.

In de laagliggende gebieden in en rond Chittagong, de tweede stad van het land, krijgen meer dan 6 miljoen mensen regelmatig te maken met cyclonen. Bangladesh werkte een waarschuwingssysteem en netwerk van schuilplaatsen uit. In 1991 maakte een storm nog zowat 138.000 slachtoffers, en in 2007 vielen 3.000 doden bij een cycloon.

Myanmar

Verwacht werd dat de cycloon ook buurland Myanmar zou treffen. Dat leidde tot de evacuatie van meer dan 166.000 mensen in de westelijke staat Rakhine, onder wie 27.000 vluchtelingen van de sektarische gevechten tussen boeddhisten en Rohingya moslims. De storm zwakte echter af, waardoor de kust van Myanmar gespaard bleef.

In Myanmar liggen de herinneringen nog vers in het geheugen aan cycloon Nargis, die in 2008 de Irrawaddy-delta overstroomde en 138.000 mensen mee de dood insleurde. De autoriteiten onder de toenmalige militaire junta hadden weinig gedaan om de inwoners voor te bereiden.

Bangladesh en Myanmar liggen aan de Golf van Bengalen ten oosten van India en lopen vooral in het stormseizoen van mei tot november veel risico. De kustgebieden liggen nauwelijks een meter boven de zeespiegel. Cyclonen hebben er al herhaaldelijk stormvloeden veroorzaakt, die het dichtbevolkte hinterland kilometers diep overstromen. (Belga/AVE/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content