11 miljoen illegalen zicht op Amerikaans burgerschap

In de Verenigde Staten heeft een Senaatscommissie ingestemd met een voorstel voor een ambitieuze immigratiewet. De wet geeft elf miljoen illegalen de kans om Amerikaanse burgers te worden.

De commissie voor justitie in de Amerikaanse Senaat heeft zich akkoord verklaard met een verreikend voorstel voor een nieuwe immigratiewet. De wetgeving brengt een legale verblijfsstatus, en daarna mogelijk het staatsburgerschap, binnen het bereik van miljoenen mensen die nu nog illegaal in de Verenigde Staten verblijven.

De commissie nam het voorstel aan met 13 stemmen voor en 5 tegen. Naar verwachting zal het debat over de nieuwe wetgeving in de Senaat al begin juni een aanvang nemen.

Zes maanden nadat de nieuwe wetgeving in werking is getreden, kunnen de naar schatting 11 miljoen illegalen in de VS een aanvraag doen voor een voorlopige verblijfsstatus. Ze moeten voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten ze kunnen aantonen dat ze voor 31 december 2011 in de VS waren en mogen ze geen strafblad hebben. Na een voorlopige verblijfsstatus van tien jaar, kunnen ze aanspraak maken op een permanente verblijfsvergunning. Voor jongeren geldt een periode van vijf jaar.

Het toelatingsprogramma voor hooggeschoolde immigranten wordt ruimer van opzet. Nu komen dankzij het werkprogramma 65.000 arbeidskrachten per jaar de VS binnen. Dat moeten straks minimaal 110.000 en maximaal 180.000 personen worden die de arbeidsmarkt kunnen versterken.

Ook bevat het voorstel maatregelen om de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, de belangrijkste toegangsroute voor illegalen, beter te beveiligen.

Barack Obama: ‘Mooi compromis’

Over het wetsvoorstel is de afgelopen tijd scherp onderhandeld. Om de kans op goedkeuring zo groot mogelijk te maken, liet de Democratische commissievoorzitter Patrick Leahy deze week een onderdeel sneuvelen dat homoseksuele Amerikanen de kans had moeten geven een buitenlandse partner naar de VS te halen.

In een verklaring zegt president Barack Obama zeer tevreden te zijn met de wet. Het heeft hem niet alles opgeleverd waar hij voor wilde gaan, maar toch noemt de president het een mooi compromis. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content