10 mensen laten het leven in Niger tijdens protesten tegen cartoon Mohammed in Charlie Hebdo

© BELGAIMAGE
Niels Saelens
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Na felle protesten tegen de recente publicatie van een cartoon van Mohammed in Charlie Hebdo zijn in Niamy en Zinder in Niger tien mensen om het leven gekomen.

In zowel de hoofdstad van Niger, Niamy als in het zuidelijke Zinder zijn tien mensen gestorven tijdens protesten tegen een cartoon op de voorpagina van Charlie Hebdo van de profeet Mohammed. Vijf mensen hebben het leven gelaten in Niamy en vijf stierven in Zinder.

Zeven kerken in lichterlaaie

In Niamey zijn zaterdag zeven kerken in brand gestoken bij de manifestatie tegen de publicatie van een karikatuur van de profeet Mohammed in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Het protest blijft uitbreiden naar verschillende wijken van de hoofdstad.

Ook verschillende bars, hotels of winkels van niet-moslims of met opschriften van Franse bedrijven werden vernield zijn ten prooi gevallen van de woede van de manifestanten.

“Ik heb nog nooit zoveel schrik gehad”, zei een West-Afrikaanse christelijke mecanicien die zich met zijn arbeiders in zijn atelier verschanst had. Ze keken samen toe hoe betogers een kiosk sloopten.

Reuters heeft enkele beelden van de protesten in Niamey.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gebruik traangas

De politie van Niger moest zaterdagochtend al traangas inzetten tegen manifestanten bij de grote moskee van Niamey omdat ze gewelddadig werden. Dat stelde persagentschap AFP ter plaatse vast.

Minstens duizend jongeren kwamen samen voor het protest, dat door de autoriteiten was verboden. Ze waren omsingeld door de oproerpolitie. Verschillende manifestanten gooiden stenen naar de ordetroepen.

Vrijdag kwamen in Zinder nog vier mensen om en vielen 45 gewonden tijdens manifestaties tegen Charlie Hebdo.

Oproer Zinder

Vrijdag hadden verscheiden moslims ook in Zinder, een andere stad in Niger, tijdens protesten lelijk huis gehouden. Na het vrijdaggebed zijn honderden mensen de stad ingetrokken om een Frans cultureel centrum in lichterlaaie te zetten. Tijdens die rellen staken de opstandelingen ook drie kerken in brand, samen met aanpalende huizen van het centrum.

Bij de oproeringen liet één agent het leven en stikte een manifestant als gevolg van traangas. Twee andere werden neergeschoten door de ordediensten.

Tijdens de geweldplegingen scandeerden ze “Charlie is satan – laat de hel degenen die Charlie steunen overweldigen”, terwijl ze Franse vlaggen en banden verbrandden.

Ook in Ingoesjetië zijn 15 000 mensen op straat gekomen uit protest tegen de cartoon van profeet Mohammed. Momenteel zijn er nog geen sprake van rellen in de Russische republiek. (Belga/NS)

Partner Content