Ongeveer 15.000 mensen zijn zaterdag verzameld in Ingoesjetië, een Russische republiek in de Noordelijke Kaukasus, om te protesteren tegen de publicatie van afbeeldingen van de profeet Mohammed, een week na de islamistische aanslag op Charlie Hebdo waarbij in Parijs twaalf doden vielen. De lokale overheid keurde de manifestatie goed.

"Westerse staatsextremisme"

De president van de kleine islamitische republiek, Joenoes-Bek Evkoerov, omschreef de karikaturen als "een staatsextremisme van de kant van enkele westerse landen". Hij betreurt dat de autoriteiten "proberen de gelovigen van verschillende religies en nationaliteit tegen elkaar op te zetten", klinkt het in een persbericht op de website van het regionale bestuur.

Rusland begroette aanvankelijk de mars tegen het terrorisme in Parijs, maar talrijke media en Russische verantwoordelijken namen afstand van de mondiale solidariteit die de aanslag tegen Charlie Hebdo nog steeds veroorzaakt.

Etische en morele normen

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor riep vrijdag de Russische media op geen karikaturen van de profeet te publiceren. Die afbeeldingen gaan in "tegen de ethische en morele normen" die "tijdens eeuwen van samenleven tussen verschillende volkeren en geloofsovertuigingen" zijn ontstaan.

Maandag is een andere manifestatie gepland tegen de karikaturen, in de naburige republiek Tsjetsjenië. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov bestempelde de makers van de karikaturen als "personen zonder spirituele en morele waarden". Volgens hem zullen maandag 500.000 mensen deelnemen aan de manifestatie. (Belga/NS)

Ongeveer 15.000 mensen zijn zaterdag verzameld in Ingoesjetië, een Russische republiek in de Noordelijke Kaukasus, om te protesteren tegen de publicatie van afbeeldingen van de profeet Mohammed, een week na de islamistische aanslag op Charlie Hebdo waarbij in Parijs twaalf doden vielen. De lokale overheid keurde de manifestatie goed.De president van de kleine islamitische republiek, Joenoes-Bek Evkoerov, omschreef de karikaturen als "een staatsextremisme van de kant van enkele westerse landen". Hij betreurt dat de autoriteiten "proberen de gelovigen van verschillende religies en nationaliteit tegen elkaar op te zetten", klinkt het in een persbericht op de website van het regionale bestuur.Rusland begroette aanvankelijk de mars tegen het terrorisme in Parijs, maar talrijke media en Russische verantwoordelijken namen afstand van de mondiale solidariteit die de aanslag tegen Charlie Hebdo nog steeds veroorzaakt.De Russische mediawaakhond Roskomnadzor riep vrijdag de Russische media op geen karikaturen van de profeet te publiceren. Die afbeeldingen gaan in "tegen de ethische en morele normen" die "tijdens eeuwen van samenleven tussen verschillende volkeren en geloofsovertuigingen" zijn ontstaan.Maandag is een andere manifestatie gepland tegen de karikaturen, in de naburige republiek Tsjetsjenië. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov bestempelde de makers van de karikaturen als "personen zonder spirituele en morele waarden". Volgens hem zullen maandag 500.000 mensen deelnemen aan de manifestatie. (Belga/NS)