Simon Demeulemeester

Waarom Zwarte Piet zwart is, maakt niet uit: zolang hij de kinderen maar niet al vanaf oktober opgedrongen wordt

We moeten er echt niet van wakker liggen of Zwarte Piet nu zwart, geel of paars met groene bollen is. Ergerlijker is dat hij en Sinterklaas al vanaf oktober door de strot van de consument geramd worden. En dan vooral door die van kinderen.

De discussie over het al of niet koloniale en racistische karakter van Zwarte Piet is zo’n typisch luxedebat dat we ons kunnen permitteren bij gebrek aan ernstige gespreksstof. Dat neemt niet weg dat het zinnig is om stil te staan bij oude symbolen en gebruiken. Het loutere feit dat iets traditie is, ontslaat het niet van eventuele stupiditeit of discriminatoire klank. Dat geldt voor klaar en duidelijke aberraties als slavernij, maar ook voor de dooddoener van de verworven rechten en zeker ook voor symbolen.

Dat Zwarte Piet niet per se gezien moet worden als een verknechte sukkelaar van Afrikaanse afkomst, maar wel als een arbeider die nog geen tijd heeft gehad om het roet van zijn gezicht te vegen, is voldoende betoogd. In deze moeten we er echt niet van wakker liggen of Zwarte Piet nu zwart, geel of paars met groene bollen is. Ergerlijker is dat hij en Sinterklaas al vanaf oktober door de strot van de consument geramd worden. En dan vooral door die van kinderen.

Waarom Zwarte Piet zwart is, maakt niet zoveel uit: zolang hij de kinderen maar niet al vanaf oktober wordt opgedrongen in de winkel

Voor ouders wordt het vanaf oktober hevig strijden tegen ongeduldige kinderen. Het is aan kleine koters absoluut niet uit te leggen dat ze nog meer dan twee maand moeten wachten voor ze al dat lekkers krijgen. Laat ze eens 60 vakjes tekenen op een agenda. Jezus, zelfs voor een 26-jarige is het duizelen bij de idee dat je nog meer dan 60 keer moet slapen voor je krijgt wat je wil. En omdat het allemaal nog niet dol genoeg is, krijgen de kinderen tussentijds ook nog eens Halloween te slikken.

Kunnen we onze kinderen geen plezier doen door deze twee punten te verbinden? Leg hen klaar en duidelijk uit dat huidskleur over slechts een ding iets zegt: dat de een bleker/donkerder is dan de ander. Meer valt van huidskleur echt niet af te leiden. Ten tweede kunnen we hen wat meer gemoedsrust gunnen door ze niet meer vanaf oktober gek te maken met reclames over speelgoed en een muur aan chocolade in de winkel.

Daarmee leren we hen dat racisme een van die zwakzinnigheden is die het mensdom rijk is, en dat mooie tradities niet moeten verhoerd worden aan de commercie. Voorwaar twee kloeke sokkels voor een gezonde burgerdemocratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content