Voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (70) overleden

Armand De Decker in 2014. © Belga

Armand De Decker, de voormalige liberale voorzitter van de Senaat en ex-burgemeester van Ukkel, is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie en de huidige burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR) bekendgemaakt.

De Decker werd op 8 oktober 1948 in Brussel geboren en behaalde in 1973 een licentie in de rechten aan de Franstalige hoofdstedelijke universiteit. Later haalde hij nog een licentie in het internationaal recht. Hij vestigde zich als advocaat bij de balie van Brussel.

Hij begon zijn politieke carrière veertig jaar geleden als adjunct-secretaris-generaal van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensieminister Charles Poswick. In 1981 werd hij kamerlid. Dat bleef hij tot 1995. Bij de verkiezingen van dat jaar was hij liberaal lijsttrekker voor het eerste autonome Brusselse parlement. Hij werd voorzitter van de hoofdstedelijke raad en gemeenschapssenator.

Op 13 juni 1999 werd hij opnieuw verkozen in het Brussels parlement. Van daaruit werd hij naar het parlement van de Franse gemeenschap gestuurd. Hij werd ook gemeenschapssenator en klom langs die weg op tot voorzitter van de Senaat. Hij ontpopte zich als grote verdediger van de hoge vergadering en het tweekamerstelsel, en verzette zich tegen de plannen van premier Guy Verhofstadt om de Senaat af te schaffen.

De Decker zou uiteindelijk een kwart van zijn politieke carrière doorbrengen in de Senaat. Die zat hij voor van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010. Van 2004 tot 2007 was hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in de regering Verhofstadt II. Van 2006 tot 2017 was hij burgemeester van Ukkel. In november 2009 werd hij tot minister van Staat benoemd.

Op het einde van zijn carrière viel De Decker in ongenade nadat hij in verdenking werd gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate. Hij zou zijn politieke invloed hebben aangewend om de belangen van de miljardair Patokh Chodiev te dienen. Hij stapte daarom vorig jaar op bij de MR, maar hij bleef wel in het Brusselse parlement zetelen.

Zelf bleef De Decker beweren dat hij enkel heeft gewerkt als advocaat van Chodiev en dat de 740.000 euro die hij ontving van de zakenman zijn honorarium waren.

‘Welzijn van inwoners van Ukkel stond centraal’

‘De liberale familie heeft op deze 12 juni een van haar grote figuren verloren… België verliest een staatsman met een opmerkelijke intelligentie, een warme persoonlijkheid en bruggenbouwer die bekend staat voor zijn genegenheid voor het land. Een dienaar van de staat die in 2017 samen met Herman Van Rompuy aangesteld werd als koninklijke bemiddelaar’, zegt huidig burgemeester van Ukkel Boris Dilliès.

Hij benadrukt dat voor De Decker het welzijn van de inwoners van Ukkel centraal stond tijdens zijn burgemeesterschap. ‘Zijn betrokkenheid bij de veiligheid en zijn voortdurende strijd hebben van Ukkel een veilige plaats gemaakt, waardoor de criminaliteit tot het laagste niveau in het Brusselse Gewest is gedaald. Visionair Armand De Decker stond ook aan de basis van de inrichting van het gebouw waar het Brusselse parlement zich huisvest, maar ook aan de toekomstige administratie van Ukkel, die binnenkort alle diensten van de bewoners zal omvatten’, aldus Dilliès.

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) zegt dat De Decker ‘altijd met overtuiging en elegantie de liberale waarden heeft verdedigd’. ‘Met droefheid heb ik het overlijden van Armand De Decker vernomen. Betrokken persoonlijkheid, die vele politieke verantwoordelijkheden heeft uitgeoefend’, aldus de premier. ‘Ik betuig mijn diepste medeleven aan zijn echtgenote Jacqueline, zijn broer Jacques en al zijn naasten.’

‘Hij was een aanbidder van Brussel en een onophoudelijke verdediger van België.’ Zo reageert de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS). ‘Eerst en vooral wil ik mijn medeleven en warme gedachten overbrengen naar zijn echtgenote Jacqueline Rousseau. Ik denk aan haar in deze beproeving’, voegt Close er nog aan toe.

Brussels volksvertegenwoordiger en gewezen burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR), is bedroefd door het overlijden van De Decker. ‘Met droefheid verneem ik het overlijden van Armand De Decker. Senaatsvoorzitter, burgemeester en vooral een Brusselaar, die van de regio hield en haar verdedigde’, laat de gewezen burgemeester van de Brusselse gemeente weten.

Volksvertegenwoordiger Gautier Calomne brengt op Twitter hommage aan een ‘een opmerkelijke figuur in het Belgische politieke leven en een liberale Brusselaar’. Hij betuigt zijn medeleven aan de familie van De Decker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content