‘Vlaanderen voert kortzichtig begrotingsbeleid’ (Sas van Rouveroij)

© Belga

Volgens Open VLD’er Sas Van Rouveroij heeft de Vlaamse regering onvoldoende buffers voorzien in haar begroting. Aangekondigde initiatieven, zoals de kindpremie, zullen vermoedelijk niet doorgaan.

De Vlaamse regering heeft in haar begroting 2012 totaal onvoldoende buffers voorzien om de crisis op te vangen en zal nu – door de lagere economische groei – haar beloofde nieuwe maatregelen zoals de invoering van een kindpremie moeten inslikken.

Dat zegt Sas van Rouveroij, fractieleider van Open VLD. “Wij hebben daar al eerder voor gewaarschuwd. Maar de regering had daar geen oren naar en verweet ons te somber te zijn. Wel, we krijgen nu gelijk”, aldus Van Rouveroij.

De Vlaamse begroting voor 2012 gaat uit van een economische groei van 1,6 procent. Maar nu de groei is bijgesteld naar 0,8 procent moet Vlaanderen volgens Vlaams minister-president Kris Peeters op zoek naar ruim 200 miljoen euro. Het is nog afwachten hoe de regering-Peeters dat gat zal dichtrijden. “Wij zeggen al maanden dat de Vlaamse regering zich onvoldoende heeft gewapend tegen de crisis. Zo is er een conjunctuurbuffer van amper 40 miljoen euro voorzien. Dat is veel te weinig.

In de periode 2004-2008 (met de liberale minister van Financiën Dirk Van Mechelen) werd er stelselmatig een conjunctuurbuffer van 1 procent voorzien wat toen goed was voor een buffer van 150 à 180 miljoen euro. Had men dat nu ook gedaan, dan had men nu de tegenvallende groei veel beter kunnen opvangen”, legt van Rouveroij uit.

Toekomst van de kindpremie?

De Vlaamse regering moet nu op zoek naar 200 miljoen euro. “Daardoor zal ze alle nieuwe beleidsmaatregelen die ze in september met veel trots heeft aangekondigd, zoals de invoering van een kindpremie, moeten terugschroeven of inslikken.

De Open VLD’er heeft ook vragen bij de berekening van minister-president Peeters. “Hij spreekt van een inspanning van 200 miljoen euro, terwijl een groeiherziening van 1,6 procent naar 0,8 procent zou neerkomen op een inspanning van 150 à 200 miljoen euro. De vraag is dan: gaat Peeters uit van een nog lagere groei of houdt hij rekening met nog andere tegenvallers? Dat zouden wij graag te horen krijgen”, luidt het. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content