Telenet bevestigt: Kamervoorzitter Bracke werd niet betaald

Siegfried Bracke © Dieter Telemans
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Siegfried Bracke werd niet betaald voor zijn postje in de adviesraad van Telenet. Dat bevestigt het telecombedrijf aan Knack.

Tijdens een persconferentie in het Vlaams Parlement werd vandaag duidelijk dat Siegfried Bracke geen lijsttrekker wordt bij N-VA Gent. De heisa rond zijn postje in de adviesraad had hem al te veel beschadigd en zijn geloofwaardigheid aangetast. Maar, zo benadrukten Bracke en partijvoorzitter Bart De Wever, sinds zijn kamervoorzitterschap heeft Bracke niets bijverdiend in de privé – ook niet bij Telenet. Bram Bombeek, adjunct-woordvoerder van N-VA, gaf nog iets meer details. ‘In 2014 factureerde Bracke nog aan Telenet, maar sindsdien heeft hij geen factuur meer uitgeschreven.’ Volgens De Wever is Bracke dan ook onnodig hard aangepakt.

Merkwaardig genoeg ontkende Bracke vorige week op geen enkel moment dat hij bij Telenet 12.000 euro per jaar (en 2.000 euro per vergadering) opstreek. ‘Ik had Telenet zelfs gratis advies gegeven,’ zo verklaarde hij wel in De Morgen. Vreemde uitspraak, want vandaag blijkt dus dat het advies ook effectief gratis was.

Telenet brengt nu zelf opheldering in de zaak: het mandaat was op zich bezoldigd, maar Bracke krijgt enkel zijn vergoeding als hij daarvoor factureert. En dat heeft hij niet gedaan sinds hij Kamervoorzitter werd, eind 2014. Er zijn ook geen facturen uitgestuurd via vennootschappen.

Staatsblad

Vorig jaar gaf Bracke zelf nog officieel aan dat zijn mandaat bij Telenet bezoldigd was. Dat staat te lezen in de publicatie van het Belgisch Staatsblad van 12 augustus 2016, in een oplijsting van de mandaten van verscheidene politici.

Op zijn website bracht Bracke vandaag nog wat opheldering. ‘Ik ben Kamervoorzitter geworden op 14 oktober 2014. Voor het jaar 2014 is er aan Telenet een factuur gezonden. Het was de laatste. Er is geen factuur voor 2015, geen factuur voor 2016; en er zal er uiteraard ookgeen factuur komen voor 2017. Met andere woorden: er is geen factuur voor de volle jaren dat ik de Kamer heb voorgezeten.’ Volgens de partij werd de functie in het Staatsblad aangeduid als bezoldigd omdat ze bezoldigd had kunnen zijn – maar facturen zijn er dus nooit verstuurd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content