Olivier Mouton

‘N-VA nodigde Franstalige media niet uit op persconferentie: is dat normaal?’

Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

De N-VA bracht geen enkel Franstalige medium op de hoogte van de persconferentie waarin de partij het ontslag van Staatssecretaris in de federale regering Elke Sleurs bekend maakte. “Is dat normaal?”, vraagt Olivier Mouton, onze collega van Le Vif L’Express, zich af.

Exit Elke Sleurs uit de federale regering. De Staatssecretaris die onder meer met Wetenschapsbeleid belast is, stapt uit het team van Charles Michel om een gooi te doen naar de burgemeestersjerp van Gent bij de lokale verkiezingen van 2018.

In die strategische strijd vervangt ze Kamervoorzitter Siegfried Bracke, die onder vuur lag in de nasleep van de zaak Publipart.

Vreemd genoeg werd geen enkel Franstalig medium uitgenodigd op de persconferentie in het Vlaams Parlement die N-VA organiseerde om het nieuws – het ontslag van een lid van de federale regering – bekend te maken, in aanwezigheid van de twee betrokkenen.

De partij maakte nochtans een wijziging in het federale team bekend – toch iets dat aan weerszijden van de taalgrens interessant is. Noch Le Vif/ L’Express, noch Le Soir, noch L’Echo, noch La Libre Belgique, noch RTBF, noch RTL-TVI… kreeg een uitnodiging. Johanne Montay, de politieke hoofdredactrice van de RTBF, verbaasde er zich zelfs expliciet over op Twitter. Ze vroeg aan een VRT-collega die over de persconferentie communiceerde: “Waarover gaat het?”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het gaat blijkbaar om een weloverwogen keuze van N-VA, die over het algemeen bepaalde Franstalige media wel op de hoogte brengt van haar initiatieven. “Niet van harte, maar om de premier niet voor het hoofd te stoten”, schertste de verantwoordelijke van een politieke redactie. Dit keer was dat zelfs niet het geval.

Onlangs uitte een kopstuk van de MR zijn bezorgdheid over het feit dat de Vlaamse partijen van de federale regering de neiging hebben om zich terug te trekken en zich enkel tot hun publieke opinie richten.

Partner Content