Bracke wordt geen lijsttrekker in Gent, Sleurs neemt ontslag als staatssecretaris

© Belga

Kamervoorzitter Siegfried Bracke zal bij de verkiezingen in 2018 geen kandidaat-burgemeester zijn voor N-VA. Elke Sleurs neemt de functie van fractievoorzitter in Gent over, en neemt ontslag als staatssecretaris.

Siegfried Bracke stopt als fractieleider voor N-VA in Gent en wordt geen lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Bracke maakt na de commotie van de voorbije week rond zijn adviseursfunctie bij Telenet plaats voor Elke Sleurs. Zij wordt de nieuwe fractieleider in Gent en stelt zich meteen kandidaat-burgemeester. Daarvoor zet ze wel een stap opzij als federaal staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Wie haar in die functie opvolgt, is nog niet bekend. Dat is maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

In de nasleep van de Pulipart-affaire in Gent kwam fractieleider en Kamervoorzitter Siegfried Bracke fel onder vuur te liggen voor zijn adviseursfunctie bij Telenet en de vergoeding die hij daarvoor zou gekregen hebben. Maar zowel Bracke zelf als N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever benadrukken dat Bracke sinds hij Kamervoorzitter is geworden, geen euro heeft aangerekend voor zijn adviezen aan Telenet.

Dat hij daar, ondanks de aanzwellende kritiek, zelf niets over heeft gezegd, heeft volgens Bracke zelf te maken met het respect voor de vertrouwelijkheidsclausule in het contract. “Dat was misschien naïef”, geeft Bracke toe. “Maar ik ben naar alle waarschijnlijkheid de enige Kamervoorzitter in jaren die niets heeft bijverdiend in de privé”, aldus Bracke. Maar volgens Bracke is zijn geloofwaardigheid als politicus intussen wel aangetast door de “framing en perceptie”.

Wie Sleurs zal opvolgen als staatssecretaris in de regering-Michel is nog niet bekend. Het is aan voorzitter Bart De Wever om iemand voor te stellen aan de partijraad. Die komt normaal gezien op 11 maart samen, maar mogelijk wordt die vergadering vervroegd.

Groen: ‘Verwachten ook in Kamer een signaal’

Als Bracke wil voortgaan als voorzitter van de Kamer, dan verwachten de groenen echter ook daar ‘een signaal’, zegt Kristof Calvo, Kamerfractieleiderbij Groen. Vorige week had Calvo Bracke opgeroepen zelf naar de deontologische commissie te stappen. Hoewel daarover donderdag discussie bestond, is dat volgens Calvo wettelijk wel degelijk mogelijk.

Dat Bracke voor zijn taak bij Telenet geen vergoeding aanrekende tijdens zijn voorzitterschap, speelt volgens Calvo geen rol. ‘Het is in elk geval goed dat daarover transparantie komt. Het is echter niet alleen een kwestie van centen, maar ook van zijn onafhankelijkheid als Kamervoorzitter. In deze tijden hebben we zeker een Kamervoorzitter nodig die boven het gewoel staat’. Calvo komt ook terug op het vertrek van staatssecretaris Elke Sleurs uit de federale regering om zich volop op Gent te concentreren. ‘Je kan helaas niet zeggen dat ze ongelooflijk veel bakens heeft verzet’, blikt het Groen-kopstuk terug.

Partner Content