Worden we binnenkort allemaal rijk door AI?

Stockbeeld © Getty Images

Mustafa Suleyman bereikte met DeepMind historische doorbraken in het onderzoek naar artificiële intelligentie. Hij ontwikkelt momenteel een nieuwe chatbot. Daarnaast wil hij nagaan of AI over enkele jaren zelfstandig geld kan verdienen.

Hoe revolutionair artificiële intelligentie kan zijn besefte Mustafa Suleyman voor het eerst in het kantoor van DeepMind in Londen, het inmiddels beroemde onderzoekslab waarvan hij medeoprichter is.

De eerste AI-ontwikkelingen kwamen daar op gang, toen het onderzoeksveld nog in de kinderschoenen stond. In 2014 werd het bedrijf door Google overgenomen en officieel omgedoopt tot Google DeepMind.

In 2012 was Suleyman er al voor het eerst getuige van hoe het DeepMind-algoritme in een korte tijd een zeer hoge score behaalde in ‘Breakout’, het klassieke Atari-spelletje. Dat lukte met behulp van een trucje die bekend is onder ervaren gamers. Alleen werd die truc nooit getoond aan het programma en was het er helemaal zelf in geslaagd de beste speelmethode te achterhalen.

Suleyman verliet DeepMind nadat enkele collega’s hem hadden beschuldigd van pestgedrag. Hij gaf dat later ook toe. In 2022 richtte Suleyman Inflection AI op. De start-up heeft nu al meer dan een miljard dollar aan durfkapitaal opgehaald en ontwikkelt een chatbot genaamd Pi, een dagelijkse hulptool.

In 1950 ontwikkelde Alan Turing een test waarin nagegaan werd of een computer menselijke communicatie kon nabootsen. U wilt nu een even revolutionaire test doen met AI-systemen waarin ze via Amazon moeten proberen om 100.000 dollar startkaptaal zelfstandig te vertienvoudigen. Wat wilt u daarmee bewijzen?

Mustafa Suleyman: Dat AI in staat is om een marktanalyse uit te voeren en te achterhalen welke producten gegeerd zijn. Daarna moet het systeem zo’n product bestellen en het aan een economisch correcte prijs aanbieden, er reclame voor maken en het afleveren. Daar zijn praktijkgerichte, menselijke vaardigheden voor nodig zoals creativiteit, analytisch denkvermogen en organisatievermogen. Daarbovenop moet het systeem kunnen onderhandelen.

Wanneer zal AI dat allemaal kunnen?

Suleyman: Ik denk dat drie tot vijf jaar een realistische termijn is, maar het zou zelfs vroeger kunnen.

Wie zal er als eerste zo’n systeem ontwikkelen?

Suleyman: De beste teams ter wereld zitten bij Inflection AI of de Amerikaanse bedrijven Anthropic, OpenAI en DeepMind. Verder lijkt er niemand in de buurt van dat niveau te komen.

Kunnen huidige modellen zoals ChatGPT als basis dienen?

Suleyman: Zo’n AI-systeem zal inderdaad een logische voortzetting zijn van huidige modellen in combinatie met nieuwe ondersteuning uit toekomstige wetenschappelijke vooruitgang.

Als het systeem slaagt voor de test, mogen we dan 9 miljard nieuwe miljonairs op de wereld verwachten?

Suleyman: Rijk worden is volgens mij niet de zin van het leven. Kennis vergaren, ontspannen en tijd doorbrengen met vrienden en familie lijken mij veel belangrijker. Mijn doel is om een AI-systeem te creëren dat ondersteuning biedt bij dagelijkse taken zoals boodschappen doen en rekeningen betalen. Zo heb je meer tijd over om te doen wat telt.

Om een AI-systeem in die mate uit te breiden, heeft het toegang nodig tot veel bronnen, waaronder rekeningen. Kunnen we technologie vertrouwen met die gegevens?

Suleyman: Zeker. Die systemen zijn betrouwbaar en gedragen zich altijd op dezelfde manier. We moeten er ook vertrouwen in hebben dat ze aan onze kant staan. Ik heb het merendeel van mijn carrière besteed aan de ontwikkeling van een sociale robot. Als je onze chatbot Pi vandaag zou uitproberen zou je zien dat het bijna onmogelijk is om hem racistische, homofobe of vrouwonvriendelijke uitspraken te laten doen. Als jij zulk gedrag stelt, zal Pi jou niet veroordelen, maar hij zal je wel beleefd terechtwijzen. Dat is een politiek standpunt dat we hebben ingenomen. We proberen transparant te zijn als het gaat om de waarden die Pi vertegenwoordigt. Maar hij is niet neutraal, neutraliteit bestaat niet.

En wat als ik toch liever de versie zou hebben die mij rijk zou maken?

Suleyman: Die zal zeker niet toegankelijk zijn voor de gemiddelde gebruiker. Het project is eerder een testscenario om te evalueren hoe snel we vooruitgang boeken binnen AI en hoe snel we toe zijn aan een volgende stap.

Hoe moeten overheidsinstellingen zich voorbereiden op een wereld waarin AI die mogelijkheden heeft?

Suleyman: De overheden zouden zelf soortgelijke systemen moeten ontwikkelen. Want wat ze niet zelf kunnen bouwen, zullen ze nooit helemaal begrijpen.

Hoe moeten ze dat doen?

Suleyman: Ze hebben geschoolde werknemers nodig, en die trekken meestal naar landen met hoge lonen.

Wat overheden niet zelf kunnen bouwen, zullen ze nooit helemaal begrijpen.

Kunnen overheden de voorsprong van bedrijven als OpenAI of Google DeepMind nog inhalen?

Suleyman: De overheid hoeft zelf geen wetenschappelijke doorbraken te realiseren. Het is wel belangrijk dat ze die van anderen begrijpt en bewust is van de mogelijke toepassingen en zwaktes van de eigen modellen.

(Lees verder onder de preview)

De meeste AI-bedrijven bevinden zich in de VS, kunnen Europese bedrijven hun huidige achterstand nog bijbenen?

Suleyman: Dat zal moeilijk worden. De Europese bedrijven hebben veel te lang stilgezeten. Als er niet snel iets verandert, dan zal hetzelfde gebeuren als bij de opkomst van sociale media. Dan zullen ze opnieuw geen belangrijke rol vervullen.

In uw boek schrijft u dat de mensheid nieuwe technologieën nog nooit resoluut heeft afgewezen. Kunnen we nog nee zeggen tegen de AI of is het daar al te laat voor?

Suleyman: We moeten helemaal geen nee zeggen tegen AI! Natuurlijk zijn er risico’s en nadelen aan verbonden. Maar dat weegt niet op tegen de immense voordelen. Dit belooft het meest productieve decennium in de menselijke geschiedenis te worden. De productiviteit zal ongeziene hoogtes bereiken in verschillende domeinen zoals de medische sector, het onderwijs, transport en zelfs in het financiële en het verzekeringswezen. Als zich autonoom begint te ontwikkelen, pas dan dringt die vraag zich op. Autonome ontwikkelingen zijn moeilijk onder controle te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content