Klimaat Klimaat De geschiedenis van klimaatverandering: ‘We hebben onze wereld in brand gestoken’ De ondergang van Cleopatra, de verspreiding van de islam: al duizenden jaren beïnvloedt het klimaat de politiek. Brits historicus Peter Frankopan, de rockster van de geschiedenis, neemt ons mee op een tijdreis en beseft dat we er nog nooit zo slecht voor gestaan hebben. ‘We zijn naïef geweest.’
Wereld Wereld Oud-premier Ehud Barak: ‘Israël is de facto een dictatuur geworden’ Door de ‘justitiehervorming’ van de regering glijdt Israël af naar een dictatuur, stelt oud-premier Ehud Barak. ‘Dit is de grootste crisis in de geschiedenis van ons land.’
Wereld Wereld 'Ik beschouw de oorlog in Oekraïne als onderdeel van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie' ‘In mijn jeugd had ik het gevoel dat het verschil tussen Oekraïners en Russen er niet toe deed’, zegt historicus Serhii Plokhy.
Wereld Wereld Bijklussen of spionage: wat doen Duitse gevechtspiloten in China? Enkele Duitse ex-piloten geven in China trainingen aan soldaten – en daar verdienen ze grof geld mee. Geven ze ook militaire informatie door? Hun activiteiten roepen alvast vragen op bij de Duitse veiligheidsdienst.
Wereld Wereld 'Als VS Taiwan steunen, is het oorlog’, meent ex-buitenlandminister van Singapore China breidt zijn nucleaire arsenaal uit. ‘De VS willen China neerhalen’, waarschuwt George Yeo, de voormalige buitenlandminister van Singapore.
Wereld Wereld NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg: ‘Oekraïne beslist zelf waar en wanneer het tegenoffensief begint’
Wereld Wereld ‘Voor Syrië is Rusland een stabiliserende factor’ Ondanks de gruwelijke oorlog in Syrië, zoekt de Arabische Liga weer toenadering tot de Syrische dictator Bashar al-Assad. ‘Wij willen een politieke oplossing’, zegt Ayman Safadi, de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Wereld Wereld Nucleair expert: ‘Opvallend dat tot nu toe geen enkele terrorist kernwapens heeft gebruikt’ De Russische aanval op Oekraïne heeft de nucleaire orde verstoord, waarschuwt Siegfried Hecker (79), voormalige directeur van het Amerikaans nucleair onderzoekscentrum in Los Alamos, waar begin jaren veertig het eerste kernwapen werd ontwikkeld.
Wereld Wereld Belarussische oppositieleidster Tichanovskaja: ‘Ik heb alles gepland voor als ik word ontvoerd’
Wereld Wereld Ruslandkenner: 'Moskouse elite praat nu over Poetins afzetting en over zijn opvolger’ In 2020 publiceerde Catherine Belton De mannen van Poetin en meteen werden zij en haar uitgeverij door verschillende Russische oligarchen aangeklaagd. Sindsdien geldt de Britse journaliste wel als een van de voornaamste kenners van de Russische politieke elite.
Boeken Boeken Franse 'Mein Kampf'-vertaler: ‘Ook Marine Le Pen is beïnvloed door haatspraak van Hitler’ Het kostte de ervaren vertaler Olivier Mannoni acht jaar om Mein Kampf in het Frans te vertalen. De giftige tekst heeft jammer genoeg nog steeds invloed. Ook in Frankrijk.
Formule 1 Formule 1 Sebastian Vettel na het pensioen: 'Ik was vervreemd van de formule 1' Komend weekend begint in Bahrein het nieuwe formule 1-seizoen. Voor het eerst in 17 jaar zonder Sebastian Vettel (35), die een bladzijde heeft omgedraaid. De viervoudige wereldkampioen heeft zo zijn bedenkingen bij de ontwikkelingen in zijn sport.
Wereld Wereld Iraans parlementslid: ‘Waarom vindt het Westen dat Iraanse vrouwen gered moeten worden?’ Ahmad Naderi (41) studeerde antropologie in Duitsland en schreef in 2015 een proefschrift over de geo-politieke rol van de sjiitische islam. Vandaag verdedigt hij als conservatief Iraans parlementslid de gewelddadige onderdrukking van de protesten in zijn land.
Boeken Boeken Schrijfster Annie Ernaux: ‘Ik wilde de Nobelprijs voor de Literatuur niet’ ‘Ik weet echt niet wat ik met de 900.000 euro van die Nobelprijs moet doen’, zegt de schrijfster Annie Ernaux. Een gesprek met de Franse Nobelprijswinnares.
Wereld Wereld Turkse aardbevingsexpert: ‘100.000 doden is nog een conservatieve schatting’ De voorspellingen van Övgün Ahmet Ercan, een gerenommeerde Turkse geofysicus en aardbevingsexpert, zijn erg donker na de ramp.
Europa Europa Zelensky, een jaar na de invasie: ‘Poetin is een draak die voedsel nodig heeft’ Bijna een jaar geleden viel Rusland Oekraïne aan: president Volodymyr Zelensky spreekt over de angst voor zijn leven, de harde strijd om zware wapens te krijgen en het belang van steun voor de vrede in heel Europa.
Wereld Wereld Oekraïense premier Denis Sjmyhal: ‘Binnen twee jaar toetreding tot de EU’ Denis Sjmyhal (47) is sinds maart 2020 premier van Oekraïne. De econoom is afkomstig uit Lviv, in het westen van het land, en werkte lange tijd in de energie-industrie voordat hij in 2019 een carrière in de politiek begon. Hij maakt deel uit van het team rond president Volodymyr Zelensky.
Wereld Wereld Stereconoom Gabriel Zucman: 'Wereldwijde minimumbelasting van 15 procent is veel te laag'
Wetenschap Wetenschap Waarom geen insecten als varkensvoer? Veel huis- en boerderijdieren kunnen ook met insecten worden gevoederd. De Nederlandse emeritus professor entomologie Arnold van Huis (Universiteit Wageningen) ziet grote voordelen voor de veehouderij. En voor u.
Wereld Wereld Historicus Christopher Clark ziet geen nieuwe wereldoorlog uitbreken door Oekraïne: ‘Het grote verschil met 1914? Kernwapens’ Met zijn internationale bestseller Slaapwandelaars. Hoe Europa in 1914 ten oorlog trok bekeek de Australische historicus Christopher Clark (62) de Eerste Wereldoorlog op een nieuwe manier. Nu probeert hij de grote crisissen van het afgelopen jaar te duiden.
Cultuur Cultuur Muzikant Nick Cave: ‘Ik heb geleerd om pijn te aanvaarden als deel van het leven’ Rockster Nick Cave was jarenlang een mysterie. De dood van twee van zijn zoons heeft hem veranderd. Nu praat hij over verdriet en kunst, en over de vraag: kun je je oude ik afwerpen en toch trouw blijven aan jezelf?
Wereld Wereld Wat wil Xi Jinping, de machtigste man ter wereld? Hij is machtiger dan Joe Biden of Vladimir Poetin. Twee journalisten van Der Spiegel verzamelden voor dit portret elke snipper van het levensverhaal van Xi Jinping.
Wetenschap Wetenschap ‘Uitgestorven? Nee, de neanderthaler zit in elk van ons’ Svante Pääbo won net als zijn vader de Nobelprijs voor Geneeskunde. Maar toch denkt de geneticus niet dat er een Nobelprijs-gen bestaat. Het neanderthalergen is er wél en dat kan ons leven nog altijd in gevaar brengen.
Wereld Wereld 'Een oorlog met Taiwan? Ik denk niet dat China daar veel voor voelt’ ‘Xi Jinping wil de betrekkingen met Europa en de VS niet nog verder verslechteren’, meent econoom en China-expert George Magnus.
Europa Europa Oekraïense energiereus: ‘Deze winter is het laatste wapen van Poetin’ De helft van de energie-infrastructuur van Oekraïne is beschadigd. Toch is Maksym Timtsjenko, hoofd van het grootste particuliere energiebedrijf van Oekraïne, niet bang voor een totale black-out.
Psychologie Psychologie Waarom een man van 50 een sportauto koopt: de midlifecrisis uitgelegd Een nieuwe auto of een jong lief: mannen van middelbare leeftijd maken allerlei veranderingen door. De Italiaanse psycholoog Pasqualina Perrig-Chiello onderzoekt waarom de midlifecrisis zo anders verloopt bij mannen dan bij vrouwen. ‘Vooral wie perfectionistisch is, krijgt het hard te verduren.’
Gezondheid Gezondheid Nieuw-Zeeland wil roken verbieden voor minderjarigen: wie volgt? In Nieuw-Zeeland zullen sigaretten nauwelijks nog nicotine mogen bevatten, voor jongvolwassenen geldt binnenkort een verbod. Zullen andere landen volgen?
Wereld Wereld Ster-econoom Nouriel Roubini: ‘De Derde Wereldoorlog is praktisch al begonnen’ Daar is econoom Nouriel Roubini weer, en u zult het geweten hebben. De beruchte pessimist die het wel vaker bij het rechte eind heeft, schetst in zijn nieuwe boek een wel heel dreigend toekomstbeeld.
Europa Europa Historicus Adam Tooze: ‘De rekening van de Brexit is nog altijd niet betaald’ Na amper 45 dagen stapte Liz Truss op als premier van het Verenigd Koninkrijk. Economisch historicus Adam Tooze (Columbia University) fileert haar beleid. ‘Veel Tories kregen de indruk dat ze overal mee konden wegkomen.’
Europa Europa Emmanuel Macron: de neergang van een superster De man die ooit heel Europa enthousiasmeerde, levert in eigen land een gevecht om zijn macht te behouden. Uitgerekend de zeer omstreden pensioenhervorming moet de Franse president een nieuw elan geven.
Europa Europa Duitse veiligheidsexpert Claudia Major: ‘De Oekraïners weten precies waar ze moeten vuren’ ‘Oekraïense militaire successen zijn de enige manier om Rusland aan de onderhandelingstafel te krijgen’, zegt de Duitse veiligheidsexpert en regeringsadviseur Claudia Major.
Europa Europa Ex-IAEA-topman over de kerncentrale van Zaporizje: ‘Stel een gedemilitariseerde zone in’ De Fin Olli Heinonen, voormalig adjunct-directeur van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), waarschuwt dat een uitval van het koelsysteem in de kerncentrale in het Oekraïense Zaporizja een ramp à la Fukushima kan veroorzaken.
Wetenschap Wetenschap Paleontoloog achter Jurassic Park: ‘De aarde zal bevolkt worden door ratten, muizen en konijnen' Nu de klimaatverandering zo zichtbaar wordt, is het goed om naar het verleden te kijken. Paleontoloog en evolutionair bioloog Steve Brusatte is wel wat gewend: hij kijkt niet op een miljoen jaar. Een gesprek over ijstijden, krokodillen op twee poten, en waarom de mens is geworden wie hij is.
Gezondheid Gezondheid Hoe loods je je dochter door de puberteit? ‘Sexy kleren moet je niet verbieden’ De puberteit is voor elk meisje een ingrijpende fase. Ook de ouders worden daarbij – om uiteenlopende redenen – al eens tot wanhoop gedreven. Welke fouten moeten zij vermijden? ‘Pubers hebben niet plots een slecht karakter’, zegt de Amerikaans-Duitse gynaecologe Sheila de Liz. ‘Het is gewoon een chemisch proces.’
Wetenschap Wetenschap BioNTech lanceert nieuw vaccin: ‘Het virus blijft razendsnel muteren’ ‘We hebben geluk gehad dat omikron zo mild bleek’, zegt Ugur Sahin. De medeoprichter van het Duitse biotechbedrijf BioNTech brengt in september een aangepast vaccin op de markt.
Auto Auto Auto-industrie: bedrijven deglobaliseren maar blijven afhankelijk van Azië Decennialang golden autofabrikanten als de pioniers van de globalisering. Maar sinds de pandemie en zeker sinds de oorlog in Oekraïne proberen ze de belangrijkste onderdelen van de productie terug naar Europa te halen. Een blik in de Audi-fabriek in Vorst toont dat zelfvoorziening een illusie is in de autowereld.
Wereld Wereld 'De Oekraïners worden door de Europeanen waarschijnlijk op munitiedieet gezet' Kiev wil snel succes bewijzen om zich van verdere steun van het Westen te verzekeren, meent expert Michael Kofman. Maar wat kan het betekenen, wanneer Oekraïne bij een tegenoffensief in het zuiden mislukt?
Wereld Wereld Henry Kissinger: ‘Nooit eerder heeft een vergelijkbare situatie zich voorgedaan’ ‘De vraag’, zegt de 99-jarige Henry Kissinger, ‘is of Rusland deel wil blijven uitmaken van de Europese geschiedenis dan wel een voorpost van Azië wordt.’ Een gesprek met de legendarische ex-minister van Buitenlandse Zaken over de obsessie van Poetin en een staakt-het-vuren in Oekraïne.
Wereld Wereld Duitse vicekanselier Robert Habeck: ‘Poetin mag niet wegkomen, maar de prijs zal hoog zijn’ Vladimir Poetin is de gaskraan beetje bij beetje aan het dichtdraaien. Volgens de Duitse vicekanselier Robert Habeck (52) doet hij dat om het populisme in het Westen aan te wakkeren.
Wereld Wereld NAVO-topman Jens Stoltenberg: ‘We zullen onze aanwezigheid in Oost-Europa uitbouwen’ NAVO-chef Jens Stoltenberg, 63, over de nieuwe houding van de alliantie tegen Rusland en China.
Wereld Wereld Valse beloftes, stalking en dreigementen: hoe Poetins leger wanhopig verse rekruten zoekt De Russische troepen krijgen rake klappen in Oekraïne. Door de hoge verliezen is er dringend vers bloed nodig. De Russische president Vladimir Poetin wil niet overgaan tot algemene mobilisatie, maar voor zijn leger zijn alle andere middelen goed om nieuwe rekruten te vinden: ‘Hier tekenen.’
Nieuws Nieuws ‘Veel mannen zijn extreem snel gekwetst, ook Poetin’ De Russische president Vladimir Poetin maakt gebruik van ‘gevoelspolitiek’ om zijn volk te manipuleren, de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen en het Westen te bespelen, zegt historica Ute Frevert. ‘Het was slim van hem om met een kernaanval te dreigen.’
Psychologie Psychologie Psycholoog Philipp Spreer: ‘Er bestaan geen gratis retours’ Elke dag zijn er duizenden pakketjes onderweg, maar een groot deel daarvan zijn online bestelde spullen die worden teruggestuurd. Ons retourgedrag is een ramp voor het milieu. Hoe denken consumenten, en hoe kun je hen overtuigen om ecologischer te shoppen? ‘Als elke retour drie euro kost, kunnen we 15 procent van de retours vermijden’, zegt psycholoog Philipp Spreer.