‘Syriëstrijder en verdachte terrorismeproces had toegang tot Doel’

Een 26-jarige man uit Borgerhout die op dit ogenblik voor een extremistische groep strijdt in Syrië had tot eind 2012 toegang tot de kerncentrale van Doel. De man werkte er jarenlang als technicus tot hij in november 2012 naar Syrië vertrok.

Dat meldt het VTM-nieuws

Ilyass Boughalab, zo meldt de zender, werkte drie jaar als technieker voor Vinçotte. Het bedrijf levert veiligheidscertificaten af en inspecteert of herstellingen in de kerncentrale voldoen aan de strenge normen.

De taak van Boughalab bestond er in om de lasnaden in de kerncentrale te controleren. Die baan gaf hem toegang tot de meest beveiligde zone van Doel, de warme afdeling. Dat is de plaats waar de kernreactor staat. Willy De Roovere, toenmalig directeur-generaal van het federaal agentschap voor de nucelaire controle, sluit niet uit dat Boughalab in die periode iets kon saboteren.

Bij Vinçotte is men nog altijd te spreken over de gewezen werknemer. “Eind 2012 heeft hij zelf beslist om het bedrijf te verlaten. Die man is nooit berispt en heeft zijn werk altijd voortreffelijk gedaan. We hebben daarna zijn veiligheidsmachtiging om de kerncentrale te betreden teruggestuurd naar binnenlandse zaken.”

Ilyass Boughalab staat op het terrorismeproces in Antwerpen terecht als één van de 46 beklaagden. De openbare aanklager vorderde deze week vijf jaar cel tegen hem en zijn kompanen. Boughalab is momenteel in Syrië, waar hij volgens VTM vecht aan de zijde van een jihadistische groep met Al Qaida als inspiratie.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content