Strengere maatregelen in Vlaanderen: wat is er beslist?

De Vlaamse regering heeft nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Die gaan vrijdag in, en zullen minstens voor drie weken gelden. Een overzicht.

Na Wallonië en Brussel neemt Vlaanderen dus ook bijkomende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De coronacijfers stijgen ‘onheilspellend’ en de cijfers van de ziekenhuisopnames zijn ‘alarmerend’, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. Daarom neemt de Vlaamse regering extra maatregelen. Rode draad is de oproep om het aantal fysieke contacten te beperken. ‘We vragen niet letterlijk om in uw kot te blijven, maar wel om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten’, aldus Jambon.

Vanaf vrijdag 18 uur gaat een reeks verstrengingen in.

– Zo gaan alle cultuurhuizen in Vlaanderen dicht, met uitzondering van de bibliotheken.

– Ook evenementen met meer dan veertig mensen in een zaal worden stilgelegd. Erediensten, begrafenissen en huwelijken worden opnieuw beperkt tot maximaal 40 personen.

– Alleen wekelijkse markten kunnen nog doorgaan. Rommelmarkten, kerst- en andere markten worden wel verboden.

– In het onderwijs was er al de verlengde herfstvakantie voor het leerplichtonderwijs (tot 12 november). In het hoger onderwijs schakelt men “zo snel mogelijk en uiterlijk tegen de herfstvakantie” over naar code rood en dus afstandsonderwijs. Weyts vraagt hogescholen en universiteiten wel om contactondewijs mogelijk te maken voor eerstejaars. Vanaf 12 november zouden practica ook opnieuw mogelijk zijn.

– Er wordt gevraagd om maximaal te telewerken en om voortaan nog met maximaal twee personen te winkelen.

– Controleurs van De Lijn krijgen de bevoegdheid om GAS-boetes te geven aan wie op het openbaar vervoer zijn mondmasker niet draagt.

– Op het vlak van sport worden alle indoor sportactiviteiten voor wie ouder is dan 12 jaar aan banden gelegd. Voor jongeren onder de 12 jaar zijn er geen beperkingen. Wie ouder is kan wel nog buiten sporten, maar met maximaal vier personen.

– Ook voor professionele sporters wordt in een uitzondering voorzien. Zij moeten wedstrijden voortaan wel zonder publiek afwerken.

Fitnesscentra, zwembaden en bowlinghallen gaan dicht. In het onderwijs was er al de verlengde herfstvakantie voor het leerplichtonderwijs. In het hoger onderwijs schakelt men over naar code rood en dus afstandsonderwijs, met uitzonderingen voor de eerstejaars.

– In de woonzorgcentra blijft bezoek mogelijk, maar wordt dat beperkt tot 1 knuffelcontact en maximaal 1 extra contact per twee weken. Voor mantelzorgers wordt het mogelijk om te overnachten in lege kamers van woonzorgcentra.

– Op het vlak van jeugdactiviteiten worden alle activiteiten vanaf 12 jaar opgeschort. De activiteiten voor -12-jarigen kunnen wél doorgaan, maar overnachtingen kunnen niet. Buitenspeeltuintjes blijven wel open.

– De nieuwe Vlaamse maatregelen tegen het coronavirus hebben voorlopig geen einddatum. De regering gaat dag na dag evalueren. ‘De druk op de ziekenhuizen moet naar beneden, dat is het fenomeen dat we in de gaten gaan houden. Als we deze maatregelen drie weken volhouden, zullen we daar de effecten van zien’, zegt minister-president Jan Jambon.

– In tegenstelling tot Wallonië en Brussel wordt de eerder afgesproken avondklok van middernacht tot 5 uur in Vlaanderen niet uitgebreid. Volgens minister Crevits is er lang over die avondklok gediscussieerd. Zo’n avondklok betekent volgens haar ook “een grote aanslag op je vrijheid”, zo zei ze in Terzake. “Ook in de uren voor middernacht kan je niet met meer dan vier mensen op straat zijn”, aldus nog Crevits.

Jambon roept de Vlaming ‘met de grootst mogelijke nadruk’ op de maatregelen te respecteren. ‘De tijd van nonchalant gedrag of stoerdoenerij ligt achter ons’, aldus Jambon. Als de maatregelen niet worden nageleefd, stevenen we volgens Jambon af op ‘een echte lockdown’ waarbij de welvaart en het welzijn op het spel worden gezet.

‘Elk contact dat we kunnen vermijden, moeten we ook vermijden’

De Vlaamse regering heeft zeker een belangrijk pakket nieuwe maatregelen getroffen in de strijd tegen het coronavirus. Maar het belangrijkste is nu dat we alle contacten moeten vermijden die we kunnen vermijden. Dat heeft biostatisticus Geert Molenberghs dinsdagavond gezegd op VRT NWS.

De Vlaamse regering kondigde dinsdagavond een nieuwe reeks strengere maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. ‘Het is een belangrijk pakket maatregelen bovenop het huidige pakket van de federale regering’, reageerde Molenberghs tegenover VRT NWS. ‘We hopen dat het genoeg is.’ Telewerk is nu al zo goed als verplicht. Maar volgens de biostatisticus kan er nog een tandje bijgestoken worden. ‘We moeten beseffen dat we elk contact dat we kunnen vermijden, effectief moeten vermijden.’

Waarom worden de nieuwe maatregelen niet sneller van kracht? ‘Hoe sneller hoe beter. Maar elke maatregel moet geïmplementeerd kunnen worden’, aldus Molenberghs. Wat betreft het aantal ziekenhuisopnames is deze golf volgens de biostatisticus erger dan de vorige golf. ‘Hopelijk wordt het afplatten van deze curve snel bereikt. Wanneer de eerste kentering te zien is, is moeilijk te voorspellen. Het hangt af van hoe de mensen deze nieuwe maatregelen opvolgen. Er is nog een groep mensen die ze niet goed opvolgt. Maar het zou nu snel kunnen kenteren.’

‘We zitten in partiële lockdown’

‘Wanneer je het ganse pakket bekijkt, niet alleen voor Vlaanderen, maar ook Brussel en Wallonië, dan moet je toch zeggen dat we in een partiële lockdown zitten’, zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM Nieuws na afloop van de aankondiging van nieuwe Vlaamse coronamaatregelen. Volgens de viroloog worden de twee komende weken cruciaal om de cijfers naar beneden te krijgen.

‘Dit was wat op dit moment haalbaar was’, aldus Van Ranst. ‘De echte lockdown is tenminste aan de horizon gezet door de minister-president. Dan moet het nu lukken.’

‘Iedereen zit op dezelfde pagina. Het huis staat wel in brand, we moeten nu vol aan de bak zoals flandriens’, aldus de viroloog, waarmee hij reageert op een eerdere uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon. ‘We gaan twee belangrijke weken in. We gaan nu moeten proberen om een knik in de curve te krijgen’, besluit hij.

https://twitter.com/vanranstmarc/status/1321182130274258944Marc Van Ransthttps://twitter.com/vanranstmarc

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht

‘Het is onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht vooraleer de nieuwe maatregelen ingaan.’ Dat zegt Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld en huisarts. ‘Als het huis in brand staat, moet je nu blussen’, vindt ze. Ook bij andere partijen is er gemor te horen. Katrien Schryvers van CD&V hoopt dan weer dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid zullen opnemen en niet tot vrijdag zullen wachten.

Saeys springt naast haar politieke activiteiten nog af en toe bij in de groepspraktijk van haar vader. ‘Ik zie elke dag op het terrein hoe ernstig de situatie is’, zegt ze. ‘De virologen schreeuwen ook al wekenlang om extra maatregelen, zij doen dat ook niet voor hun plezier. Ik vind dat er veel te traag gereageerd wordt. Sommigen begrijpen nog steeds niet de urgentie van de zaak.’

Volgens Saeys wordt er uit praktische overwegingen tot vrijdag gewacht, maar dat is een slechte beslissing, vindt ze. ‘We zitten in een rampscenario en we hebben echt geen dag te verliezen.’ Ook Hannelore Goeman van sp.a begrijpt niet waarom er nog drie dagen moeten voorbijgaan. ‘Het virus groeit exponentieel: elke dag getreuzel maakt het probleem dubbel zo groot’, zegt ze.

Katrien Schryvers van CD&V hoopt dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid zullen nemen. ‘Ik kan alleen maar hopen dat iedereen de regels vanaf nu al toepast, en beseft dat het echt wel noodzakelijk is dat we nu al zo weinig mogelijk sociale contacten hebben’, zegt ze.

Partner Content