‘Sikhs vechten tulbandverbod in onderwijs aan’

Sikhs bij een recent protest tegen de tijdelijke sluiting van hun tempel in Vilvoorde © BELGA

De sikh-gemeenschap in België gaat opnieuw in de aanval tegen het verbod op het dragen van religieuze symbolen in het gemeenschapsonderwijs. Elke school waar een sikh-jongen les volgt, krijgt een ingebrekestelling in de bus.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

In oktober 2014 gaf de Raad van State een 13-jarige gelijk: het Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden kan hem niet verbieden om een tulband te dragen. Het gemeenschapsonderwijs (GO! ) bleef niettemin bij het algemene hoofddoekenverbod. “Door hun interne structuur kunnen we dat niet laten vernietigen door de Raad van State. Daarom sturen we voor het eind van deze maand een brief naar alle scholen waar een sikh-jongere les volgt met daarin het verzoek om de impliciete inhoud van de arresten van de Raad van State na te komen”, aldus advocaat Pieter-Bram Lagae. Als de ingebrekestelling wordt genegeerd wil Lagae opnieuw overgaan tot procedures voor de Raad van State of de kortgedingrechter.

Bij sikhs is een van de regels dat het haar niet wordt geknipt, niet het hoofdhaar en niet het baardhaar. Bij mannen (niet bij vrouwen) wordt dat haar bedekt met een tulband, bij jongens vaak met een soort muts.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content