Samenstelling Senaat verandert grondig

Door de verkiezingen wijzigt ook de politieke samenstelling van de Senaat grondig. N-VA en CD&V verliezen er elk drie zetels, terwijl Vlaams Belang er vijf extra binnenhaalt.

Ook Groen krijgt er een senator bij. Sp.a moet dan weer een zetel afstaan. Open Vld blijft status quo op vijf zetels.

Sinds 2014 wordt de Senaat niet meer rechtstreeks verkozen. Vijfig van de zestig senatoren worden door de deelstaatparlementen gestuurd: 29 Nederlandstalige, twintig Franstalige en één Duitstalig parlementslid. Daarnaast mogen de partijen samen tien senatoren coöpteren. De zetelverdeling hangt af van de verkiezingsuitslag. Vanuit het Vlaams Parlement mag N-VA acht senatoren aanduiden, Vlaams Belang zes, CD&V en Open Vld elk vier, sp.a en Groen elk drie en PVDA één.

Behalve PVDA hebben alle Vlaamse partijen ook recht op één gecoöpteerde senator. N-VA moet dus één gecoöpteerde senator afstaan aan Vlaams Belang. Aan Franstalige kant moet de PS twee senaatszitjes inleveren. De Franstalige socialisten mogen nog zes deelstaatssenatoren afvaardigen. Ook de MR moet het met een deelstaatsenator minder doen, net als het cdH. De Franstalige christendemocraten verliezen ook nog eens hun gecoöpteerde senator aan de PVDA.

Die mogen overigens ook drie Franstalige deelstaatsenatoren aanduiden. In totaal mag de PVDA dus vijf mensen naar het rode pluche sturen.

Ecolo krijgt er een deelstaatsenator bij en komt daarmee aan vier senatoren. De Ecolo-Groen-fractie zal daarmee negen zetels tellen, evenveel als de N-VA-fractie.

Partner Content