Rudy De Leeuw: ‘Deze regering liegt keihard’

Rudy De Leeuw © Belga

De socialistische vakbond ABVV lanceert een website waarop de Belg zelf kan berekenen wat de impact is van de taxshift. ‘Deze website is ons antwoord op de regeringspropaganda dat we er dankzij de taxshift met z’n allen op vooruit gaan.’

‘Voortaan kan iedereen op de website factuurregering zelf uitrekenen dat de regering keihard liegt als ze zegt dat we meer gaan verdienen dankzij de taxshift’, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Volgens de vakbond berekent haar tool de impact van meer dan twintig Vlaamse én federale maatregelen, zoals de indexsprong, het duurder onderwijs, de elektriciteitstaks, maar ook de hogere werkbonus voor lage lonen en de hogere forfaitaire beroepskosten.

‘Deze tool maakt duidelijk dat de koopkrachtversterkende maatregelen in het niet vallen bij alle besparingen. De regeringen-Bourgeois en -Michel sparen geen enkele werknemer of uitkeringstrekker terwijl de vermogenden buiten schot blijven. Die onrechtvaardigheid is de motor van ons verzet.’

Gelijkaardig initiatief van Johan Van Overtveldt

De Zondag nam zelf de proef op de som en berekenden wat de regeringsmaatregelen betekenen voor een gemiddeld Vlaams gezin met twee kinderen ten laste, met een gezamenlijk netto inkomen van 3.200 euro, een gemiddeld elektriciteitsverbruik en een hypothecaire lening. Het resultaat: een verlies van 415,95 euro op jaarbasis.

Opvallend: minister van Financiën Johan Van Overtveldt lanceerde eerder een gelijkaardig initiatief om te berekenen wat de taxshift oplevert. (De Zondag/Paul Cobbaert)

Lees de volledige editie van De Zondag hier online.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content