‘Reynders-clan wil zich verzoenen met de PS om confederalisme voor te bereiden’

Elio Di Rupo (PS) en Didier Reynders (MR) © BELGA
Olivier Mouton
Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

De aanhangers van vicepremier Didier Reynders binnen de MR zijn gefrustreerd omdat ze overal uit de boot vielen. Dus werken ze achter de schermen aan een toenadering met de PS om het confederalisme voor te bereiden.

De aanhangers van vicepremier Didier Reynders binnen de MR zijn gefrustreerd en werken achter de schermen aan een toenadering met de socialisten om het confederalisme voor te bereiden. Dat schrijft zusterblad Le Vif/L’Express. Ondertussen steunen ze, althans voorlopig nog, hun eerste minister Charles Michel.

Charles Michel is premier geworden van een zeer rechtse en atypische coalitie. ‘Het is wrede ironie’ vertrouwt een lid van het partijbureau van de MR ons toe. ‘Charles heeft om de Zestien binnen te halen eigenlijk een logica gevolgd die tot nu toe door Didier gehanteerd werd’. In 2011 heeft Michel Reynders van het voorzitterschap gestoten na een verschrikkelijke broedermoord.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigde een liberale en ongeremde rechtse stroming en hij wilde absoluut het politiek debat polariseren. Hij was ook de eerste die contacten legde met N-VA. Alles werd toen geconcretiseerd, terwijl Charles Michel gezworen had dat hij nooit onderhandelingen zou starten met N-VA als hij de leiding had.

‘Heeft Charles ons niet de Gewesten beloofd?’

‘Voordien was de MR gewoon ongewenst door PS en CDH in Wallonië en Brussel’ vertelt de invloedrijke bron uit de partij. ‘Maar heeft Charles toen hij voorzitter werd niet juist beloofd ons terug aan de macht te laten komen in de Gewesten? Na de verkiezingen is er maar één ontmoeting tussen Charles Michel en Paul Magnette geweest, waarna het gordijn onmiddellijk viel.’

Op het moment dat Wallonië en Brussel doorslaggevende maatregelen moeten nemen om hun autonome toekomst voor te bereiden, zijn de aanhangers van Didier Reynders gefrustreerd over de afwezigheid van de liberalen in de gewesten.

Stiekem

De Reyndersianen zullen dus stiekem weer relaties proberen aanknopen met de Gewesten. Volgens onze informatie bereiden zij al de volgende stap voor. Achter de schermen willen ze nu een snelle verzoening met de socialisten. Zo heeft Le Vif/ L’Express uit zeer goede bron vernomen dat er contacten zullen gelegd worden, onder meer met de Waals minister-president Magnette, met als doel de spanningen weg te werken, waar mogelijk samen te werken, de toekomst van de Gewesten te bespreken en ook de confederale bocht voor te bereiden die N-VA tijdens het tweede deel van de legislatuur ongetwijfeld zal eisen met uiteindelijk de hoop op een terugkeer naar de Gewesten in 2019. Wraak wordt het best koud opgediend.

De Reyndersianen verwachten ook van de nieuwe voorzitter van de MR, Olivier Chastel, dat hij geleidelijk aan Charles Michel ontgroeit.

Partner Content