Regering stuurt soldaten naar Waalse en Brusselse gevangenissen

Archieffoto © Belga

De regering vordert bijstand van het leger op voor “bijkomende humanitaire bijstand” in de Waalse en Brusselse gevangenissen, waar nu al twaalf dagen gestaakt wordt.

Minister van Justitie Koen Geens zei zondagmiddag al dat hij met de regering ging overleggen over de situatie. Nu is er dus een beslissing van het kernkabinet.

“Deze beslissing is noodzakelijk omdat de directies, het werkwillig gevangenispersoneel, de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis reeds twaalf dagen stand houden in de uiterst moeilijke omstandigheden die door de algemene staking in de Brusselse en Waalse instellingen worden veroorzaakt. De steun moet met name toelaten om de situatie van de gedetineerden in de getroffen gevangenissen op het stuk van de basisrechten te verbeteren”, luidt het in een mededeling van premier Charles Michel.

Minister Geens zal samen met zijn collega’s Jambon (Binnenlandse Zaken) en Vandeput (Defensie) de opvordering van het leger opvolgen om de inzet van de soldaten zo goed mogelijk te verdelen over de gevangenissen. In eerste instantie zou het gaan om zes pelotons van dertig personen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content