Reacties op de loting: ‘De Rode Duivels kunnen ver komen’

Zetten de Rode Duivels ook Brazilië in vuur een vlam? © Belga

Dat de Belgen sjans hebben met deze WK-loting, daar is iedereen het over eens. Ze ontlopen in de eerste ronden de grote kanonnen en ze spelen op plekken waar het klimaat niet al te lelijk huishoudt. België is favoriet in groep H, maar toch blijft het opletten: er zijn geen zwakke landen op het WK.

De reacties in eigen land waren bijzonder tevreden. Maar eerst de tegenstanders. Dat België vertrekt als favoriet, daar is de Algerijnse bondscoach Vahid Halilhodzic het alvast mee eens. Zijn team is op 17 juni in Belo Horizonte de eerste tegenstander van de Belgen. “We hadden een veel moeilijkere groep kunnen loten, maar eigenlijk zijn er geen kleine of grote groepen”, aldus Vahid Halilhodzic tegenover Al Jazeera. “Voor mij is België als reekshoofd duidelijk favoriet. België heeft een redelijk indrukwekkend team, dat de kwalificaties domineerde. Het heeft spelers die al jaren samenspelen. Dit elftal kan heel ver geraken.”

“De Russen kennen we goed, maar we moeten hun spel nog bestuderen”, verklaart de Zuid-Koreaanse bondscoach Hong Myung-bo, die op het WK van 1998 in de basis stond in de groepswedstrijd tegen België (1-1).. “Sommigen zullen zeggen dat onze poule een van de makkelijkste is. Maar we moeten erover waken dat we niemand onderschatten. Op het WK zijn er enkel sterke ploegen. We moeten dus niet enkel op Rusland letten, maar ook op België en Algerije.”

‘Van niemand schrik hebben’

“Met Algerije, Rusland en Zuid-Korea als tegenstanders mogen we zeker niet klagen”, zegt Georges Leekens, de voorganger van Marc Wilmots als bondcoach. opende Leekens. “Het is niet alleen qua opponenten een goede loting, maar ook geografisch gezien konden we het pakken slechter treffen. Andere groepen zijn sowieso een pak moeilijker.”

De Rode Duivels spelen hun eerste groepswedstrijd etegn Algerije, waar Leeksn in 2003 nog even zelf bondscoach was. Een haalbare kaart, zegt hij. “Technisch en ook fysiek is het wel een sterk team en voor mij persoonlijk is dit een mooie tegenstander, maar ik ben er toch van overtuigd dat dit België meer klasse en kwaliteiten heeft. Zuid-Korea is ook niet te onderschatten, maar die selectie vind ik minder sterk dan Japan (waar de Rode Duivels pas nog met 2-3 van verloren in een oefenduel; red.) . De Japanners staan toch een trapje hoger. België moet in ieder geval van niemand schrik hebben. De groepswedstrijden worden drie finales, daarna zien we wel.”

“Het is natuurlijk niet de ergst mogelijke groep”, reageerde ex-bondscoach Robert Waseige. “Wilmots doet het zeer goed als bondscoach, hij heeft de ploeg in handen. We moeten natuurlijk voorzichtig blijven. Ik moet niet vertellen hoe vaak we in het verleden al verloren hebben van vooraf beschouwd zwakkere tegenstanders. De concentratie en inzet worden cruciaal tijdens die eerste drie wedstrijden”

Waseige was bondscoach toen de Rode Duivels de laatste keer naar het WK gingen, in 2002. Ze haalden toen de achtste finales. De groep waarin de Rode Duivels geloot werden, herinnert hem aan die van toen. “Wij zaten ook in de poule met Rusland. daarnaast is Japan (2-2) vergelijkbaar met Zuid-Korea, en Tunesië met Algerije. Het is zeker een voordeel voor Marc Wilmots dat hij er toen ook bij was. We kunnen ervan uitgaan dat België nu sterker is dan Rusland, al moeten we natuurlijk de wedstrijd afwachten. Als ze daarna in de tweede ronde Duitsland kunnen ontlopen, kunnen ze voor sensatie zorgen tegen Portugal.”

De Rode Duivels hebben geluk met hun drie speelsteden (Belo Horizonte, Sao Paulo en Rio de Janeiro)”, stelt ook Michel D’Hooghe, ex-KBVB-voorzitter en tegenwoordig een hoge bons bij de FIFA. “Ik heb met enkele vertegenwoordigers van andere reekshoofden gesproken en ik kan je verzekeren: iedereen wou in groep H aantreden.”

“De Rode Duivels moeten op 17 juni absoluut hun eerste groepswedstrijd winnen. Zuid-Korea is ongeveer van hetzelfde niveau als Japan. Herinner je je trouwens het 1-1 gelijkspel tegen Zuid-Korea op het WK 1998, en op het WK 2002 werden de Zuid-Koreanen vierde. Rusland hebben we recent nog met 0-2 verslagen in een oefeninterland. Maar we mogen ons niet laten meeslepen en ons de favorietenstatus laten opspelden. De geschiedenis van het Belgische voetbal toont aan dat we onze beste resultaten hebben geboekt als underdog.”

Genieten

“De Rode Duivels zijn favoriet in groep H”, zegt ex-international Frank Vercauteren. “Het WK begint voor de Belgen in de tweede ronde. Geef nu toe: een openingswedstrijd tegen Algerije is toch ideaal om een WK mee te beginnen? België is zeker favoriet en mag aan de volgende ronde beginnen denken. Rusland wordt de zwaarste kluif in de groep. Ze presteren soms wisselvallig, maar ze eindigden toch maar mooi voor Portugal in de kwalificaties. Typisch voor die ploeg is dat ze soms het allerbeste voetbal, maar soms ook het allerslechtste op de mat kunnen leggen. Op dat vlak wordt het dus nog afwachten.

Als de Rode Duivels zich plaatsen voor de achtste finales, moeten ze het daarin mogelijk opnemen tegen Duitsland of Portugal. Vercauteren: “In de tweede ronde van een WK blijven altijd enkel de beste landen ter wereld over. Dan zitten er geen makkelijke ploegen meer tussen. Het wordt in ieder geval een wedstrijd waarnaar iedereen uitkijkt.

“Als ik de Rode Duivels één goede raad mag geven, zou ik zeggen dat ze ervan moeten genieten. Ze hebben er lang genoeg op moeten wachten” Dat z egt Belgisch recordinternational Jan Ceulemans. “Het belangrijkste is dat ze zich gekwalificeerd hebben, we moeten er dus geen extra druk opleggen. Ze moeten rustig blijven en de eerste ronde proberen te overleven. Alles wat daarna komt, is mooi meegenomen. De huidige generatie Duivels is jong en ze gaan ervaren dat een Wereldkampioenschap honderd stappen hoger is dan de Champions League en de Premier League. Er zijn immers geen zwakke ploegen.”

Over de loting met Rusland, Zuid-Korea en Algerije was de Caje tevreden. “Het had immers veel erger gekund. De tweede ronde ligt zeker binnen de mogelijkheden. Rusland heeft veel talent, Algerije en Zuid-Korea zijn een beetje onbekend voor het grote publiek. Het is aan de technische staf om de andere landen uitvoerig te scouten en de ploeg klaar te stomen voor elke tegenstander. In de tweede ronde wacht misschien Duitsland of Portugal, maar dat weet je op voorhand. In de achtste finales liggen alle zwakke ploegen er al uit. De vorm van de dag wordt dan bepalend en met een beetje geluk is alles mogelijk. Kijk maar naar wat wij in 1986 gepresteerd hebben.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content