Neemt El Niño ons straks de Wereldbeker af?

© Belga
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Een weerfenomeen zou wel eens roet in het eten kunnen gooien van de Belgen tijdens het komende WK voetbal.

Volgens Britse klimaatwetenschappers van de universiteit van Reading is er 60 procent kans dat Brazilië getroffen wordt door El Niño. Het weerfenomeen veroorzaakt mogelijk droog en zonnig weer in de maanden juni en juli. Omstandigheden die voor voetballers uit Europa doorgaans moeilijker om dragen zijn.

El Niño komt elke twee tot vijf jaar voor en wordt gekenmerkt door een stijging van de temperatuur van het zeeoppervlak. in de centrale en oostelijke delen van de Stille Oceaan. Maar ook de gevolgen voor de rest van de wereld zijn voelbaar. Wanneer El Niño komt, zullen de omstandigheden in Brazilië, het gastland voor het WK voetbal, dus onaangenaam heet en droog zijn, vooral in het zuiden en het oosten van het land. De Britten maken zich alvast zorgen en vrezen voor de WK-prestaties van hun nationale helden die meer gewend zijn aan koeler en natter weer.

Maar ook de Belgen hebben weinig ervaring met dergelijke weersomstandigheden. De Rode Duivels spelen hun eerste matchen in Belo Horizonte, Rio de Janeiro en Sao Paulo. Aanvankelijk werd opgelucht gereageerd dat de Duivels in het iets mildere zuiden konden spelen en niet in het tropische noorden, maar volgens de wetenschappers zou dit nu wel eens anders kunnen uitdraaien met minder wolken en meer zonneschijn en hitte.

Maar wetenschappers kunnen er ook al eens naast zitten. In 2012 voorspelden Amerikaanse wetenschappers dat er een kans van 75 procent was dat het weerfenomeen zou opduiken, maar El Niño kwam uiteindelijk niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content