WK 2014: Wie te hard viert, krijgt een GAS-boete

Fans in vol ornaat op de Grote Markt in Brussel. © BELGA

Wie het tijdens het komende WK voetbal te bont maakt op straat, krijgt een GAS-boete aangesmeerd. Dat staat in een richtlijn waarmee minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet het feestgerduis onder controle wil houden.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft de Belgische steden en ge­meenten een hele reeks richtlijnen bezorgd om het feestgedruis onder controle te houden tijdens het ko­mende WK voetbal. Dat staat in Het Nieuwsblad en De Standaard.

De minister stelt bijvoorbeeld voor om supporters te scheiden wanneer een confrontatie gevreesd kan worden tussen twee belangrijke bevolkingsgroepen in een stad. Dat kan door op verschillende plaatsen in de stad grote schermen op te stellen.

Voetbalwet geldt niet

Daarnaast dringt ze er bij de gemeenten op aan om inbreuken die strafbaar zijn volgens de voetbal­wet, zoals het gooien met voorwerpen, het aanzetten tot haat en woede en het gebruik van vuurwerk, te bestraffen. De voetbalwet geldt niet bij uitzendingen op groot scherm en daarom raadt Milquet de gemeenten aan om in dergelijke gevallen GAS-boetes (gemeentelijke administratieve sancties) uit te delen.

“Dit is een soort toolbox voor de betrokken partners, zeker de steden en gemeenten met weinig ervaring in het organiseren van dit soort uit­zendingen, om ervoor te zorgen dat de evenementen feestelijk en veilig kunnen verlopen”, klinkt het op het kabinet van de minister. De rondzendbrief werd gestuurd naar gouverneurs, burgemeesters en korpschefs.

Bengaals vuur

Drie jaar geleden raakten dertig mensen gewond bij voetbalrellen tijdens de uitzen­ding van de wedstrijd België­-Turkije op een reuzenscherm op de Gentse Kouter. Er werd gegooid met voorwerpen en Bengaals vuur afgestoken in de massa. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content