Proces Kim De Gelder: Jaak Haentjes tegen 27 andere advocaten

© Belga

In het assisenproces tegen Kim De Gelder zal diens advocaat Jaak Haentjes tegenover 27 confraters staan. Onder hen Jef Vermassen, Nina Van Eeckhaut en Walter Damen.

Voor het assisenproces van Kim De Gelder zijn 28 advocaten en 82 burgerlijke partijen aangemeld. Jaak Haentjens, de advocaat uit Lokeren die De Gelder al vier jaar verdedigt, moet het opnemen tegen het openbaar ministerie en 27 burgerlijke partijen. Die hebben onder meer Jef Vermassen in de arm genomen.

Haentjens werd op 26 januari 2009 door de stafhouder bij de balie van Dendermonde aangesteld als advocaat van De Gelder (lees hier de juridische chronologie van de zaak Kim de Gelder). De stafhouder vroeg Haentjens om op te treden voor De Gelder, omdat hij meer dan dertig jaar ervaring aan de balie had. “Het was niet te doen om iemand uit Dendermonde zelf aan te stellen, omdat iedereen wel iemand kent die met de zaak te maken heeft gehad”, zei stafhouder Edward Pieters bij de aanstelling van Haentjens. De advocaat trad op in enkele assisenprocessen, maar verdedigde in het verleden vooral de belangen van slachtoffers.

Ontoerekeningsvatbaar

De verdediging zal opnieuw pleiten dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar is en geïnterneerd moet worden. Haentjens wilde niet bevestigen dat er een akte van verdediging is. De raadsman kan zich echter niet veroorloven dat de jury zich tijdens het proces alleen op de akte van beschuldiging baseert, en zal vermoedelijk op 22 februari zijn akte van verdediging aan de juryleden meegeven.

“De akte van beschuldiging is een eenzijdig door het openbaar ministerie opgesteld document waarin de vele argumenten die pleiten voor ontoerekeningsvatbaarheid van Kim De Gelder achterwege zijn gelaten en niet aan bod komen”, reageerde Haentjens al toen de inhoud van de akte bekend raakte.

Haentjens wilde in de aanloop van het proces geen uitspraken doen erover. “Ik hou me aan de richtlijnen van de stafhouder om geen commentaar te geven, tenzij nodig om het standpunt van mijn cliënt te verduidelijken”, zegt Haentjens. Jef Vermassen had Haentjens eerder al in een interview met Knack de les gespeld omdat hij de mediastilte doorbroken zou hebben na de preliminaire zitting van het hof van assisen.

27 advocaten: Jef Vermassen, Filip Van Hende, Walter Damen, Nina Van Eeckhaut, …

Jef Vermassen, die al in meer dan tachtig assisenprocessen pleitte, treedt op voor de nabestaanden van Elza Van Raemdonck en de twee omgebrachte baby’s in Fabeltjesland.

De familie van het vierde dodelijke slachtoffer wordt bijgestaan door Filip Van Hende, die al in meer dan zestig assisenzaken optrad. Andere bekende advocaten zijn Ann Van De Steen (die vier verzorgsters in Fabeltjesland vertegenwoordigt), Nadine Maes en Kris Luyckx (voor de ouders van overlevende kinderen), Walter Damen (voor het gezin uit Beveren dat ontsnapte aan een moordpoging) en Nina Van Eeckhaut (advocate van een van de verzorgsters).

Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door Yves Van Den Berge, die al in een vijftal assisenprocessen optrad als aanklager. Van Den Berge was voorheen substituut-procureur des Konings in Dendermonde en nu substituut-procureur-generaal bij het hof van beroep in Gent.

De 82 burgerlijke partijen worden vertegenwoordigd door 27 advocaten. Bij het start van het proces ten gronde op 22 februari kunnen zich mogelijk nog nieuwe burgerlijke partijen aanmelden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content