Premier Michel op zoek naar vervanging voor Vandeput en De Crem?

Premier Charles Michel. © BelgaImage
Jan Herregods

Zowel Pieter De Crem en Steven Vandeput lieten al weten dat ze de federale regering zouden verlaten als ze burgemeester kunnen worden.

In Aalter haalt de CD&V-N-VA-lijst van Pieter De Crem een absolute meerderheid. Met 18 van de 26 bureaus geteld leidt het kartel van De Crem met 57,2 procent. De CD&V-staatssecretaris lijkt daarmee burgemeester te worden van de nieuwe fusiegemeente Aalter, een samensmelting van het vroegere Aalter met Knesselare.

De Crem kondigde al aan dat hij de federale regering zou verlaten als hij de verkiezingen zou winnen. Hij is nu al titelvoerend burgemeester in Aalter, maar zou nu de burgemeestersfunctie effectief opnemen.

In Hasselt zijn de resultaten voor de gemeenteraadsverkiezingen volledig. Federaal minister van Defensie Steven Vandeput wordt daar met 28,7 procent de grootste, de linkse lijst Rood Groen + Hasselt moet de duimen leggen met 25,3 procent van de stemmen.

‘Ik ga in Hasselt het initiatief nemen om een coalitie te vormen. Ik denk dat ik als grootste partij dat recht heb’, zegt Vandeput op TV Limburg. De kaarten liggen er wel niet eenvoudig, de coalitievorming belooft er niet eenvoudig te worden.

Als Vandeput burgemeester wordt in Hasselt, stopt hij als federaal minister van Defensie, zo heeft hij al aangekondigd. ‘Als de Hasselaar zegt dat hij de N-VA in het college wil en mij als burgemeester, dan neem ik afscheid van mijn ministerpost,’zei hij in een interview met Knack.

Eerder liet ook Zuhal Demir, partijgenote van Steven Vandeput, weten dat ze voluit voor Genk zou kiezen mocht ze kans maken op het burgemeestersschap, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit.

In Antwerpen zeiden Philippe De Backer en Kris Peeters dat ze de regering voor ’t Schoon Verdiep zouden ruilen mocht de kans zich voordoen, maar voorlopig lijkt het er niet op dat de kiezer daar zo over beslist heeft.

Alexander De Croo stevent in Brakel af op een absolute meerderheid, met een winst van 15 procentpunten tot 57%. De vicepremier was al titelvoerend burgemeester, en liet aan de VRT verstaan dat hij zich opnieuw zal laten vervangen. ‘Het burgemeesterschap valt niet te combineren met mijn ministerschap, dus ik zal enkel titelvoerend burgemeester zijn in Brakel.’

In Wallonië was het uitkijken naar de resultaten in Doornik, de thuisbasis van Marie-Christine Marghem (MR). De federale minister van Energie liet ook al verstaan dat ze uit de federale regering vertrekt, als ze burgemeester kon worden.

Zover komt het niet. In Doornik vormen PS en Ecolo een meerderheid, en belandt de MR opnieuw in de oppositie.

Momenteel is nog niet geweten wie in beeld komt om de laatste maanden van de regeerperiode rond te maken. Van De Crem werd wel eens gezegd dat hij het minst zichtbare lid van de regering was. Voor Vandeput ligt dat anders. De opvolging van de F-16-gevechtsvliegtuigen is een van de belangrijkste dossiers die momenteel op het bureau van de regering ligt.

Partner Content