Hasselt: N-VA wordt grootste, Steven Vandeput heeft uitzicht op burgemeesterssjerp

Steven Vandeput © Belga

Het ziet ernaar uit dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn federaal ambt kan inruilen voor de burgemeesterssjerp in Hasselt. N-VA wordt er afgetekend de grootste partij, de coalitie van CD&V en RoodGroen+ verliest fors.

Met alle stemmen geteld, behaalt de N-VA van lijsttrekker Steven Vandeput 28,7 procent, een stijging van 3,2 procentpunt. Daarna volgt de progressieve eenheidslijst RoodGroen+ Hasselt van lijsttrekker Marc Schepers met 25,3 procent. In 2012 was het toenmalige Helemaal Hasselt met 33 procent nog de grootste.

De CD&V van burgemeester Nadja Vananroye, die nu de coalitie vormt met RoodGroen+ Hasselt, zakt van 22,7 procent in 2012 naar 20,9 procent. Groei met Open VLD, met lijsttrekker Hans Similon krijgt 10,4 procent (9,9 in 2012).

Vlaams Belang staat op 8,3 procent, een stijging met 2,7 procentpunt. De PVDA van kopman Kim De Witte behaalt 6,5 procent, goed voor twee zetels.

Vandeput burgemeester?

Een en ander betekent dat de huidige coalitie van RoodGroen+ Hasselt en CD&V met 20 (11 + 9) van de 41 zetels net geen meerderheid meer heeft.

N-VA zou met CD&V – als die partij in zo’n coalitie stapt – wel aan een nipte meerderheid van 21 zetels (12 + 9) komen. Eventueel aangevuld met Open VLD (4 zetels) voor een afspiegeling van de Zweedse coalitie op federaal en Vlaamse niveau.

Het ziet er met andere woorden naar uit dat minister van Defensie Vandeput uitzicht heeft op de burgemeesterssjerp in de Limburgse hoofdstad.

N-VA kan ook een meerderheid vormen met RoodGroen+ (23 zetels), al ligt die samenwerking minder voor de hand.

Het is natuurlijk nog afwachten, want een eventuele coalitie van RoodGroen+, CD&V en Open VLD (24 zetels) zou Vandeput in theorie buitenspel kunnen zetten. Similon liet wel al optekenen: ‘Als de aftredende coalitie verliest, ga ik hen niet helpen’.

Als Vandeput burgemeester wordt in Hasselt, stopt hij als federaal minister van Defensie, zo heeft hij al aangekondigd. ‘Als de Hasselaar zegt dat hij de N-VA in het college wil en mij als burgemeester, dan neem ik afscheid van mijn ministerpost,’ zei hij in een interview met Knack.

2012

Aftredend burgemeester Vananroye volgde pas zo’n twee jaar geleden Hilde Claes (SP.A) op, die toen ontslag nam na beschuldigingen van belangenvermenging. De meerderheid hield toen stand, maar CD&V claimde wel de burgemeesterssjerp.

N-VA werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zes jaar geleden reeds de op een na grootste partij in Hasselt met 11 zetels, maar werd buitenspel gezet door een coalitie van het kartel SP.A-Groen en CD&V.

Vananroye gaf vooraf aan voluit voor het behoud van haar burgemeesterssjerp te gaan. Er waren geruchten dat CD&V in Hasselt een voorakkoord had met de rood-groene lijst.

Partner Content