Portret: Jacqueline Galant

Jacqueline Galant (MR) © BELGA

Jacqueline Galant is de nieuwe minister van Mobiliteit. Lees hier haar portret.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jacqueline Galant (40)

De 40-jarige Jacqueline Galant wordt minister van Mobiliteit in de regering-Michel. Ze wordt ook bevoegd voor de NMBS. Galant zetelt sinds 25 mei in het Waals parlement en is burgemeester van Jurbise in Henegouwen en specialiseerde zich in de Kamer vooral rond de dossiers veiligheid en migratie.

Galant kreeg de politiek met de paplepel mee. Haar vader was immers ook burgemeester van Jurbise. Na haar studies politieke wetenschappen in Bergen gaat ze aan de slag op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, de vader van de nieuwe premier. In 2000 haalt ze bij haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen meteen de tweede score na haar vader. De oppositie betwist het resultaat van de verkiezingen en de inwoners van Jurbise mogen in 2001 opnieuw naar de stembus. De lijst van de burgemeester haalt de absolute meerderheid en Jacqueline Galant wordt op 27 jaar burgemeester. Als burgemeester gaat ze in de tegenaanval tegen toenmalig Waals minister van Wonen, Jean-Marc Nollet, die de gemeente verplicht om 10 procent sociale woningen te voorzien in de gemeente. In 2003 raakt ze met 11.000 stemmen probleemloos verkozen in de Kamer. Ze specialiseert zich in de dossiers naturalisatie, migratie en veiligheid. Bij de stemming over de uitbreiding van de euthanasiewet tot minderjarigen begin dit jaar onthoudt ze zich. Op 25 mei verkast Jacqueline Galant naar het Waals Parlement, maar voor het parlementaire werk er goed begint, verhuist ze opnieuw naar het federale niveau, om minister van Mobiliteit te worden. (Belga)

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de regering Michel I.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content