Een onlangs ontdekte geïsoleerde stam in het Amazonewoud is verdwenen na de doortocht van zwaar bewapende cocaïnesmokkelaars. De Braziliaanse autoriteiten vrezen dat de leden van de stam vermoord werden.

Eind juli overvielen Peruaanse mannen een wachtpost die het land van de Indianenstam nabij de grens tussen Brazilië en Peru in de staat Acre moet beschermen. De post bevindt zich op slechts 23 km van de Peruaanse grens, maar meer dan 200 km van de dichtstbijzijnde Braziliaanse stad.

Op 5 augustus pakte de Braziliaanse politie in het gebied een mogelijke cocaïnesmokkelaar op. Wellicht gebruiken de smokkelaars voor hun smokkelwaar nieuwe routes van Peru naar Brazilië.

Wereldnieuws

"We zijn meer dan ooit ongerust. De situatie zou wel eens een van de grootste klappen in decennia kunnen zijn voor onze inspanningen om de geïsoleerde Indianen te beschermen. Een catastrofe... genocide", zegt Carlos Travassos, hoofd van het Braziliaanse departement voor geïsoleerde inheemse stammen.

De stam werd wereldnieuws in 2008 nadat ze vanuit een vliegtuig werd gefotografeerd nabij traditionele hutten in het dicht beboste regenwoud. Op de beelden is te zien hoe de roodgeverfde Indianen hun pijlen richten op het vliegtuig.

In het gebeid leven heel wat geïsoleerde Indianenstammen, maar die worden bedreigd door de illegale houtkap en drugstrafiek. (TE)

Een onlangs ontdekte geïsoleerde stam in het Amazonewoud is verdwenen na de doortocht van zwaar bewapende cocaïnesmokkelaars. De Braziliaanse autoriteiten vrezen dat de leden van de stam vermoord werden. Eind juli overvielen Peruaanse mannen een wachtpost die het land van de Indianenstam nabij de grens tussen Brazilië en Peru in de staat Acre moet beschermen. De post bevindt zich op slechts 23 km van de Peruaanse grens, maar meer dan 200 km van de dichtstbijzijnde Braziliaanse stad. Op 5 augustus pakte de Braziliaanse politie in het gebied een mogelijke cocaïnesmokkelaar op. Wellicht gebruiken de smokkelaars voor hun smokkelwaar nieuwe routes van Peru naar Brazilië. Wereldnieuws "We zijn meer dan ooit ongerust. De situatie zou wel eens een van de grootste klappen in decennia kunnen zijn voor onze inspanningen om de geïsoleerde Indianen te beschermen. Een catastrofe... genocide", zegt Carlos Travassos, hoofd van het Braziliaanse departement voor geïsoleerde inheemse stammen. De stam werd wereldnieuws in 2008 nadat ze vanuit een vliegtuig werd gefotografeerd nabij traditionele hutten in het dicht beboste regenwoud. Op de beelden is te zien hoe de roodgeverfde Indianen hun pijlen richten op het vliegtuig. In het gebeid leven heel wat geïsoleerde Indianenstammen, maar die worden bedreigd door de illegale houtkap en drugstrafiek. (TE)