Na Roemenië heeft nu ook Bulgarije een meerjarig vangstverbod op steur afgekondigd. Het geldt voor vier jaar in de Donau en de Zwarte Zee. Ook de handel in kaviaar van in het wild levende steuren is in die periode verboden. Dat deelde de WWF (World Wide Fund for Nature) mee.

Daarmee sluit Bulgarije zich aan bij de beschermingsmaatregelen van buurland Roemenië. Daar is de steurvangst al verboden sinds 2006. In Bulgarije en Roemenië bevinden zich volgens WWF-data de enige wilde steurbestanden die in de Europese Unie kunnen overleven.

Maar inmiddels zijn vijf van de zes soorten steur in de Donau met uitsterven bedreigd. Het grote gevaar vormt de overbevissing voor de illegale handel in dure kaviaar. Die wordt als delicatesse uit de eitjes van de vissen gewonnen. Voor kaviaar van de Beloega- of de Europese steur (husa husa) uit de Donau wordt tot 6.000 euro per kilogram betaald, aldus de WWF.

"Slechts als er een vangstverbod langs beide oevers van de Donau geldt, hebben de steuren een overlevingskans", zegt Jutta Jahrl van de WWF. De formele bescherming is niet voldoende. De nieuwe richtlijn moet ook gecontroleerd worden en de illegale vangst, smokkel en handel aan banden gelegd.

Een ander gevaar voor steuren zijn ingrepen in hun biotoop - onder andere door stuwdammen voor waterkrachtcentrales, voegt Jahrl eraan toe. Ze vormen voor de vissen op hun trek naar de plaats waar ze hun eitjes leggen, onoverkoombare hindernissen. (Belga/INM)

Na Roemenië heeft nu ook Bulgarije een meerjarig vangstverbod op steur afgekondigd. Het geldt voor vier jaar in de Donau en de Zwarte Zee. Ook de handel in kaviaar van in het wild levende steuren is in die periode verboden. Dat deelde de WWF (World Wide Fund for Nature) mee. Daarmee sluit Bulgarije zich aan bij de beschermingsmaatregelen van buurland Roemenië. Daar is de steurvangst al verboden sinds 2006. In Bulgarije en Roemenië bevinden zich volgens WWF-data de enige wilde steurbestanden die in de Europese Unie kunnen overleven. Maar inmiddels zijn vijf van de zes soorten steur in de Donau met uitsterven bedreigd. Het grote gevaar vormt de overbevissing voor de illegale handel in dure kaviaar. Die wordt als delicatesse uit de eitjes van de vissen gewonnen. Voor kaviaar van de Beloega- of de Europese steur (husa husa) uit de Donau wordt tot 6.000 euro per kilogram betaald, aldus de WWF. "Slechts als er een vangstverbod langs beide oevers van de Donau geldt, hebben de steuren een overlevingskans", zegt Jutta Jahrl van de WWF. De formele bescherming is niet voldoende. De nieuwe richtlijn moet ook gecontroleerd worden en de illegale vangst, smokkel en handel aan banden gelegd. Een ander gevaar voor steuren zijn ingrepen in hun biotoop - onder andere door stuwdammen voor waterkrachtcentrales, voegt Jahrl eraan toe. Ze vormen voor de vissen op hun trek naar de plaats waar ze hun eitjes leggen, onoverkoombare hindernissen. (Belga/INM)