Chinezen laten beren gruwelijk lijden voor galmedicijn

In China leiden ruim 10.000 beren een gruwelijk leven als leverancier van een traditionele medicijn. Vele mensen houden vloeibare berengal voor een waar wondermiddel, maar nu rijst er verzet tegen de meedogenloze praktijken op de dieren.

In China groeit de wrevel over het aftappen van galvocht bij levende beren. Dat schrijft een wetenschappelijk team rond professor Qiang Weng van de Universiteit voor Bosbeheer in Peking in het vakblad Nature.

Pijnlijke procedure

Met een injectienaald trekken de werknemers van speciale galboerderijen het vocht uit de gal van levende dieren. “Een pijnlijke en verschrikkelijke procedure”, luidt het in het artikel.

De begeerde substantie wordt inmiddels ook kunstmatig in laboratoria vervaardigd, maar vele rijke Chinezen kiezen toch nog voor het echte “vloeibare goud”. Voor enkele bedrijven is dat voldoende motivatie om de dierenmishandeling te blijven ondersteunen.

De dierenbeschermingsorganisatie Animal Asia Foundation strijdt volgens de wetenschappers al tien jaar lang tegen de handel in galvocht van beren. “Nu krijgt ze openlijk rugdekking”.

Dierenbeschermingswet

Het team roept in zijn artikel op dat China moet ijveren naar vervangende producten en de bevolking beter moet informeren. Bovendien zou een dierenbeschermingswet uitgevaardigd moeten worden, die de galboerderijen verbiedt.

Ook in Vietnam wordt het galvocht van beren als een geneesmiddel beschouwd. Daar bedreigt een bouwproject momenteel een beschermingsprogramma voor beren, die op galboerderijen bevrijd werden. (DPA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content