Een team met onderzoekers uit Brussel, München en Braunschweig heeft meer dan veertig nieuwe soorten slangen, gekko's en andere hagedissen geïdentificeerd door de gensequenties van 251 soorten reptielen uit verschillende regio's van Madagascar met elkaar te vergelijken. Dat laat het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) weten.

Het gaat om de eerste "DNA-barcoding studie" op grote schaal bij reptielen. Daarbij zoeken biologen in de DNA-sequentie van een diersoort naar een code die dezelfde is bij individuen van dezelfde soort, maar verschilt van andere soorten. Van de 393 beschreven reptielensoorten in Madagascar werd tussen 2000 en 2009 weefselmateriaal verzameld van 468 dieren. Ongeveer 420 stalen bleken toe te behoren aan niet minder dan 251 soorten.

Bijzondere verrassing

Biologen vergeleken de gensequenties van die soorten en konden meer dan veertig nieuwe soorten slangen, gekko's en hagedissen identificeren. "Het grote aantal nieuw geïdentificeerde soorten heeft ons verrast, vooral omdat de reptielen van Madagascar de afgelopen twintig jaar intensief werden bestudeerd", aldus Zoltan T. Nagy, KBIN-onderzoeker en coördinator van de studie.

Barcode

De studie levert ook de barcode van 110 van de 140 reptielen uit Madagascar waarvan de handel gecontroleerd wordt door Cites (het verdrag dat de internationale handel in bedreigde diersoorten regelt). De databank wordt dan ook een cruciaal werkmiddel bij de bestrijding van de handel in bedreigde diersoorten. (Belga/INM)

Een team met onderzoekers uit Brussel, München en Braunschweig heeft meer dan veertig nieuwe soorten slangen, gekko's en andere hagedissen geïdentificeerd door de gensequenties van 251 soorten reptielen uit verschillende regio's van Madagascar met elkaar te vergelijken. Dat laat het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) weten. Het gaat om de eerste "DNA-barcoding studie" op grote schaal bij reptielen. Daarbij zoeken biologen in de DNA-sequentie van een diersoort naar een code die dezelfde is bij individuen van dezelfde soort, maar verschilt van andere soorten. Van de 393 beschreven reptielensoorten in Madagascar werd tussen 2000 en 2009 weefselmateriaal verzameld van 468 dieren. Ongeveer 420 stalen bleken toe te behoren aan niet minder dan 251 soorten. Bijzondere verrassing Biologen vergeleken de gensequenties van die soorten en konden meer dan veertig nieuwe soorten slangen, gekko's en hagedissen identificeren. "Het grote aantal nieuw geïdentificeerde soorten heeft ons verrast, vooral omdat de reptielen van Madagascar de afgelopen twintig jaar intensief werden bestudeerd", aldus Zoltan T. Nagy, KBIN-onderzoeker en coördinator van de studie. Barcode De studie levert ook de barcode van 110 van de 140 reptielen uit Madagascar waarvan de handel gecontroleerd wordt door Cites (het verdrag dat de internationale handel in bedreigde diersoorten regelt). De databank wordt dan ook een cruciaal werkmiddel bij de bestrijding van de handel in bedreigde diersoorten. (Belga/INM)