Pegida maakt Bachmann opnieuw voorzitter met bizar excuus

© /
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

De stichter van de anti-islambeweging Pegida Lutz Bachmann is een maand na de beruchte Hitler-foto opnieuw voorzitter van de organisatie.

Een foto van Lutz Bachmann (42) als Adolf Hitler zorgde in januari in de lokale Duitse krant Dresden Morgenpost voor heel wat ophef. Nu blijkt dat de Hitler-snor later op de foto is geplakt, al repte Bachmann op het moment dat de foto viraal ging daar met geen woord over.

Bachmann verklaarde eerder aan Bild dat de foto bij de kapper gemaakt werd. ‘Ik heb die foto op de Facebook van Christoph Maria Herbst (bekende Duitse stemacteur, red.) gepost naar aanleiding van de publicatie van het luisterboek “Er ist wieder da”‘, aldus Bachmann. ‘Soms moet men zichzelf op de korrel nemen.’ “Er ist wieder da” is een satirische roman over de terugkeer van Adolf Hitler: in 2011 wordt die wakker in Berlijn, zonder enige kennis over de wereld na 1945.

Burgemeester van Dresden

‘Niemand zou mij op dat moment geloofd hebben’, vertelt Bachmann over de ‘vervalsing’ aan The Guardian. ‘Alle media in de wereld brachten het nieuws. Op de originele foto had ik geen snor. Sindsdien is bekend dat de foto vals is, maar toen was het simpelweg niet mogelijk om alles te ontkennen en om verdere schade te vermijden, heb ik ontslag genomen, maar enkel als voorzitter. Ik heb de organisatie nooit verlaten.’

Pegida heeft ook aangekondigd uit te zijn op de burgemeesterssjerp van Dresden, maar Bachmann zef kan zich wegens zijn strafblad niet kandidaat stellen.

De anti-islambeweging houdt sinds oktober wekelijks demonstraties tegen de zogenaamde ‘islamisering van Europa’. Het aantal deelnemers is echter aanzienlijk gedaald van 25.000 net na de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo tot zo’n 2.000 bij de twee meest recente demonstraties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content