De stichter van de anti-islambeweging Pegida Lutz Bachmann (41) heeft ontslag genomen. Dat zei woordvoerster Kathrin Oertel, nadat eerder het Openbaar Ministerie van Dresden een gerechtelijk onderzoek wegens volksopruiing tegen Bachmann is begonnen. Eerder op de dag circuleerde een zelfgenomen foto van hem als de gewezen nazi-leider Adolf Hitler op het internet.

Die foto, die op Facebook opdook, zorgde voor heel wat ophef. Oertel zei in de Duitse krant Bild dat het om een grapje ging. Bachmann zelf vertelde in Bild dat de foto bij de kapper gemaakt werd. "Ik heb die foto op de Facebook van Christoph Maria Herbst (bekende Duitse stemacteur, red.) gepost naar aanleiding van de publicatie van het luisterboek 'Er ist wieder da'", aldus Bachmann. "Soms moet men zichzelf op de korrel nemen."

Met de dood bedreigd

"Er ist wieder da" is een satirische roman over de terugkeer van Adolf Hitler: in 2011 wordt die wakker in Berlijn, zonder enige kennis over de wereld na 1945.

Bachmann staat intussen wel onder politiebescherming: hij werd door islamisten bedreigd met de dood. Na die doodsbedreigingen werd de wekelijkse mars van Pegida in Dresden, afgelopen maandag, afgelast. Voor vanavond staat een nieuwe mars gepland, waarop tienduizend aanhangers verwacht worden. (Belga/TE)

De stichter van de anti-islambeweging Pegida Lutz Bachmann (41) heeft ontslag genomen. Dat zei woordvoerster Kathrin Oertel, nadat eerder het Openbaar Ministerie van Dresden een gerechtelijk onderzoek wegens volksopruiing tegen Bachmann is begonnen. Eerder op de dag circuleerde een zelfgenomen foto van hem als de gewezen nazi-leider Adolf Hitler op het internet. Die foto, die op Facebook opdook, zorgde voor heel wat ophef. Oertel zei in de Duitse krant Bild dat het om een grapje ging. Bachmann zelf vertelde in Bild dat de foto bij de kapper gemaakt werd. "Ik heb die foto op de Facebook van Christoph Maria Herbst (bekende Duitse stemacteur, red.) gepost naar aanleiding van de publicatie van het luisterboek 'Er ist wieder da'", aldus Bachmann. "Soms moet men zichzelf op de korrel nemen." "Er ist wieder da" is een satirische roman over de terugkeer van Adolf Hitler: in 2011 wordt die wakker in Berlijn, zonder enige kennis over de wereld na 1945. Bachmann staat intussen wel onder politiebescherming: hij werd door islamisten bedreigd met de dood. Na die doodsbedreigingen werd de wekelijkse mars van Pegida in Dresden, afgelopen maandag, afgelast. Voor vanavond staat een nieuwe mars gepland, waarop tienduizend aanhangers verwacht worden. (Belga/TE)