Oud-premier van Israël Ariël Sharon overleden

Ariël Sharon, dan minister van Industrie en Handel, in de Knesset, het Israëlische parlement. In 1985. © REUTERS
Simon Demeulemeester

Ariël ‘Arik’ Sharon, oud-premier van Israël, is overleden. ‘De Leeuw van God’ lag acht jaar in coma na een beroerte en hersenbloeding.

Ariël Sharon is na acht jaar coma overleden. Sharon werd op 4 januari 2006 getroffen door een beroerte, toen hij nog premier was. Sindsdien lag de vroegere leider van het Likoed-blok in coma. Zijn zonen hadden besloten hem onder medische bijstand in leven te houden. Hij werd 85 jaar.

De toestand van Sharon was kritiek geworden na een heelkundige ingreep, die zijn nierfuncties ernstig had aangetast.

Omstreden politicus

Ariël Sharon was een omstreden politicus. Hij werd als minister van Defensie indirect schuldig bevonden aan de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatilla. Zijn bezoek aan de Tempelberg in Jeruzalem maakte de Palestijnen zo kwaad, dat een Tweede Intifada uitbarstte.

Onder zionisten was hij dan weer erg populair, mede dankzij zijn forse optreden als generaal en de militaire successen die hij boekte. Toen hij als premier echter koos voor de tweestatenoplossing, waarbij Palestina en Israël naast elkaar bestaan als onafhankelijke landen, en het stoppen met bouwen van nederzettingen verloor ‘De Leeuw van God’ de steun van de kolonisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content