Wereldleiders beklemtonen sleutelrol van Ariël Sharon in Israëlische geschiedenis

Zowel Israël als de Palestijnen reageren op de dood van Ariël Sharon. De Palestijnse overheid betreurt dat deze ‘crimineel’ is ontsnapt aan het internationaal gerechtshof. Israël spreekt van een dappere krijger. De rest van de wereld reageert iets soberder.

De Palestijnse overheid reageert verbitterd op het overlijden van de voormalige Israëlische premier Ariël Sharon. Ze betreurt dat deze “crimineel” is ontsnapt aan het internationaal gerechtshof voor de misdaden die hij heeft gepleegd.

Volgens een hooggeplaatste verantwoordelijke van het regerende Fatah was Sharon verantwoordelijk voor de moord op Arafat. “Sharon was een crimineel en wij hadden gehoopt dat hij zich zou moeten verantwoorden voor het Internationaal Gerechtshof voor oorlogsmisdaden”, aldus Jibril Rajoub.

De Palestijnse leider Yasser Arafat stierf in november 2004, maar werd de jaren voordien bedreigd door de Israëlische regering, aldus Fatah. Na zijn dood waren er geruchten dat Arafat was vergiftigd, maar dit is altijd ontkend door Israël.

Het extremistische Hamas beschuldigt Sharon ervan het bevel te hebben gegeven tot de moord op hun leider, sjeik Ahmad Yassin in 2004. “We beleven een historisch moment met het verdwijnen van deze crimineel aan wiens handen bloed kleeft van Palestijnen en hun leiders”, luidde het. “Wanneer het Palestijnse volk aan Sharon denkt, herinnert men enkel pijn, bloed, marteling en misdaden. We zullen nooit spijt hebben van zijn dood”. Hamas zegt “te zullen bidden tot Allah dat hij naar de hel gaat”.

Israël: ‘Dappere soldaat en koene leider’

De Israëlische president president Shimon Peres prees op zijn beurt Sharon als een “dierbare vriend en een van de belangrijkste architecten van de Israëlische staat”. “Hij kende geen angst. Hij wist hoe hij moeilijke beslissingen moest nemen en hoe hij ze moest uitvoeren”, klinkt het verder. “Ariël was een dappere soldaat en een koene leider, die hield van zijn volk en zijn volk hield van hem”.

“Zijn nagedachtenis zal voor altijd gekoesterd worden in het hart van de natie”, zo reageerde dan weer premier Benjamin Netanyahu. “Hij was in de eerste plaats een dappere krijger en groot militair leider.”

Ook Gilad Sharon, de zoon van de gewezen premier, heeft op het overlijden gereageerd. “Het is voorbij. Hij is niet meer”, luidt de uitleg. “Hij is gegaan wanneer hij vond dat hij moest gaan”, zei hij nog over zijn vader, die zaterdag na een coma van meer dan acht jaar overleed in het ziekenhuis Tel Hashome. “We zijn alle mensen die bezorgd waren en die voor hem gebeden hebben dankbaar”, zei Gilad Sharon nog in een korte verklaring aan de journalisten die aan het ziekenhuis waren opgedaagd. Hij bedankte ook de medewerkers van het ziekenhuis.

Obama: ‘Blijven ijveren voor duurzame vrede’

De meeste wereldleiders begroetten de stappen die Sharon heeft ondernomen om tot verzoening te komen met de Palestijnen. De meeste reacties waren sober en kort, het lijkt erop dat men niemand voor het hoofd wil stoten: Israëli’s noch Palestijnen. Amerikaans president Barack Obama omschreef de voormalige Israëlische premier als “een leider die zijn leven heeft gewijd aan de staat Israël”. “We blijven ijveren voor duurzame vrede en veiligheid voor het volk van Israël, inclusief onze betrachting om tot een tweestatenoplossing te komen waarbij elkeen naast elkaar leeft in vrede en veiligheid”. Opvallend: het zal vice-president Joe Biden zijn die maandag de staatsbegrafenis van Sharon zal bijwonen, en niet president Obama.

Clintons: ‘Eer om met hem te mogen werken’

Voormalig Amerikaans president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary, ex-minister van Buitenlandse Zaken, beschreven Sharon als “een man die zijn leven heeft gegeven voor Israël”. “Het was een eer om met hem te mogen werken, met hem te discussiëren, en te zien hoe hij altijd probeerde om het juiste pad te vinden voor zijn geliefde land”. Clinton was president in de periode waarin Sharon verschillende ministerposten bekleedde.

Merkel: ‘Grote dienst bewezen aan zijn land’

“Ariël Sharon was een Israëlische patriot die een grote dienst bewezen heeft aan zijn land”, verklaarde Duits bondskanselier Angela Merkel. “Met zijn moedige beslissing om de Israëlische kolonisten uit de Gazastrook weg te halen, heeft hij een historische stap ondernomen naar verzoening met de Palestijnen en naar een tweestatenoplossing”.

Cameron: ‘Moedig en controversieel’

Volgens de Britse premier David Cameron was Sharon “een van de meest opvallende figuren uit de Israëlische geschiedenis. Als premier nam hij moedige en controversiële beslissingen in de zoektocht naar vrede”.

Van Rompuy: ‘Sleutelrol in Israëlische geschiedenis’

Ook Europees president Herman Van Rompuy beklemtoonde “de sleuteltol die Sharon heeft gespeeld in de moderne geschiedenis van Israël. In deze momenten van rouw, maak ik mijn medeleven over aan de familie van de overleden premier.

Ban Ki-moon: ‘Politieke moed’

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon begroette “de politieke moed” van Sharon toen die in 2005 besliste tot de terugtrekking uit de Gazastrook. “Tijdens zijn hele leven was hij een held voor zijn volk, eerst als soldaat en dan als staatsman”. Ban Ki-moon riep de huidige premier Benjamin Netayahu op om zich te laten inspireren door “de erfenis van het pragmatisme”.

(Belga/TE)

Partner Content