Nationaal defilé kost 1 miljoen euro

© Belga

Het militaire defilé zelf kostte in 2013 zo’n 760.000 euro. De bijhorende festiviteiten 260.000 euro. De vuurwerkkosten 61.000 euro. Alles samen bedraagt het kostenplaatje voor de nationale feestdag 1.081.438 euro.

Het prijskaartje van de militaire parade en de bijhorende festiviteiten op de nationale feestdag in Brussel bedraagt om en bij 1 miljoen euro.

Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas, die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), heeft het over “grootschalige geldverspilling”.

Volgens Pas is het onverantwoord dergelijke exuberante uitgaven te doen op de kap van de belastingbetaler. “Terwijl men de mensen steeds dieper in de buidel doet tasten via gecamoufleerde belastingverhogingen gaat het Belgische feestje lustig verder. Belastinggeld dient om essentiële publieke taken uit te voeren, niet om gekleurde rookpluimen door de lucht te zien vliegen.”

Minister Jambon belooft alvast een gesprek met de firma die de tribune zet. Hun factuur bedroeg in 2013 immers 192.632 euro. (De Zondag)

Partner Content