Na fusieplannen met Mechelen: burgemeester Boortmeerbeek biedt excuses aan voor ‘grote fout’

Karin Derua, burgemeester van Boortmeerbeek. © belga

Karin Derua (Open VLD), burgemeester van Boortmeerbeek, heeft bij het begin van de gemeenteraad haar excuses aangeboden. Ze sprak tijdens een korte toespraak over ‘een grote fout’. Er komt geen referendum over de fusie.

De gemeenteraad in Boortmeerbeek werd gevolgd door enkele honderden mensen vanop het plein aan het gemeentehuis. Tijdens de toespraak van Derua klonk veel boegeroep vanuit de menigte. De burgemeester zei dat het een ‘woelige week is geweest, waarin het nieuws over de fusie is ingeslagen als een bom’.

‘We hebben jullie gehoord’, richtte Derua zich tot de aanwezige menigte, ‘en we zullen jullie blijven horen. Ik geef toe dat er een grote fout is gebeurd. We starten opnieuw vanaf nul.’

Derua bevestigde op dat moment nog dat er een referendum over de kwestie zou komen. ‘Zo kan iedereen democratisch meebeslissen over de toekomst van onze gemeente.’ Dat zou evenwel anders lopen tijdens de gemeenteraad.

Eerst geraakte het agendapunt over de eventuele fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek niet op de Boortmeerbeekse gemeenteraad. Het punt was laat toegevoegd aan de agenda, en dus moest er gestemd worden om het effectief toe te laten. Na anderhalf uur inhoudelijke discussie stemde de meerderheid in met het afvoeren ervan.

‘De meerderheid durft geen kleur te bekennen’, stelde Michel Baert, voormalig burgemeester en onafhankelijk gemeenteraadslid. ‘Wij willen klaar en duidelijk zien wat het gemeentebestuur nu eigenlijk vindt van de fusieplannen.’

Nadien volgde een schorsing van de gemeenteraad van tien minuten, waarna een luid boegeroep losbarstte van het gemeenteplein, waar enkele honderden Boortmeerbekenaren waren samengekomen om te protesteren tegen de fusieplannen.

Geen referendum meer

Vervolgens werd het referendum afgevoerd. Het punt, ingediend door de CD&V-fractie, werd ingetrokken op de gemeenteraad.

Op twee uitzonderingen na stemde de volledige gemeenteraad om het referendum niet te organiseren. Omdat de principiële beslissing over een fusie al was afgevoerd, vonden de raadsleden het niet meer opportuun om nog een referendum op te zetten. Er zal wel een raadscommissie worden opgericht, die zich over het onderwerp zal buigen. Het thema fusie, met een of meerdere gemeenten, ligt dus nog niet helemaal van tafel.

Na drie uur debat over de fusie verlieten zes oppositieleden, de drie CD&V-raadsleden, Michel Baert, Remi Serranne (Vooruit) en Eddy Mortier (Vlaams Belang), de zaal. Enkel oppositiepartij Groen bleef nog aanwezig om de verdere agendapunten te behandelen. ‘Wij zijn absoluut niet akkoord met hoe het bestuur dit hele dossier heeft aangepakt’, verklaarde CD&V-fractievoorzitter Bert Meulemans. ‘Daarom beslissen we om verder niet meer deel te nemen aan de gemeenteraad.’

Mechelen blijft ‘open’ voor fusies

De gemeenteraad van Mechelen vergaderde ook over de kwestie. De gemeenteraadsleden stemden uiteindelijk voor een amendement dat tot stand kwam door Kristof Calvo van de meerderheid en Stefaan Deleus van oppositiepartij CD&V. Daarin werd de open houding ten aanzien van fusies bekrachtigd en ook bepaald dat er een principiële bereidheid is om een fusie te onderzoeken als een buurgemeente zich als partner aandient of als Mechelen zelf opnieuw een mogelijke fusiepartner heeft gevonden.

Partner Content