Na enkel gebruik, binnenkort ook verkoop van glyfosaat verboden

© REUTERS
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist KnackWeekend.be

Al bijna een jaar is het in Vlaamse tuinen verboden producten met de ter discussie staande onkruidbestrijder glyfosaat te gebruiken, maar je kon ze wel nog overal kopen. Daar wil minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) nu een einde aan maken, aldus De Standaard.

Vlaamse niet-professionelen mogen al bijna een jaar geen glyfosaathoudende producten meer gebruiken om het onkruid in hun tuinen te bestrijden, maar kunnen het wel nog overal ongestraft kopen. De verkoop van dergelijke producten is namelijk geen Vlaamse, maar een federale bevoegdheid. Voor het begin van de zomer zou er nu een einde komen aan de absurde situatie, aldus federaal minister van Landbouw Ducarme.

Binnenkort wordt het handelaars verboden om producten als Roundup te verkopen aan particulieren, al geldt er wel een overgangsperiode van een half jaar om van hun voorraad af te raken. Het verbod op verkoop geldt enkel voor particulieren. Landbouwers en tuinaannemers kunnen de producten ongestoord blijven gebruiken, omdat er voor hen volgens Ducarme onvoldoende alternatieven zijn.

Met het verbod op verkoop voor particulieren zet België een stapje verder dan Europa afgelopen najaar durfde zetten, toen de vergunning voor glyfosaat opnieuw voor een periode van vijf jaar werd goedgekeurd. Toch kan de vraag gesteld worden in hoeverre dit vooral symbolisch is, aangezien de grootste gebruikers buiten schot blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content