N-VA wil Turkse verkiezingsmeetings ook in ons land verbieden
De partij stemt in met de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier voor een verbod op verkiezingscampagnes van Turkse politici in heel de Europese Unie. Open VLD wijst op de vrijheid van meningsuiting en vereniging, op voorwaarde dat de openbare orde niet in gedrang komt.
De Turken stemmen op 16 april in een referendum over een grondwetswijziging die in essentie de macht van president Recep Tayyip Erdogan vergroot en die van het parlement verzwakt. Enkele ministers van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP hebben in verschillende landen campagnemeetings gepland met als doel kiezers te overtuigen om Erdogan te steunen, maar onder andere Duitsland en Nederland hebben die al verboden, tot grote woede van Ankara.
Erdogan haalde zondag opnieuw zwaar uit naar Berlijn. ‘Jullie praktijken zijn niet anders dan die van de nazi’s’, verklaarde hij in Istanboel. ‘Ik dacht dat Duitsland al lang had afgezien (van die praktijken). We hebben ons vergist’.
Opgetreden
De autoriteiten in ons land hebben voorlopig geen weet van Turkse verkiezingsbijeenkomsten op Belgisch grondgebied, zo blijkt uit een rondvraag van persagentschap Belga bij een aantal gemeenten met een belangrijk aandeel Turkse inwoners en bij enkele federale instanties. De Belgische overheid liet in het verleden al verstaan dat ze het Turkse conflict niet wil geïmporteerd zien in ons land.
‘Er zal worden opgetreden tegen zaken die onwettelijk zijn of die de openbare orde verstoren’, luidt het op het kabinet van Binnenlandse Zaken.
Oproep
N-VA wil niet dat het Turkse conflict in ons land wordt ingevoerd. Kamerfractieleider Peter De Roover sloot zich in het VRT-radionieuws aan bij de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern om Turkse politieke meetings in alle landen van de Europese Unie te verbieden. Zo kan men verhinderen dat landen waar campagnes verboden zijn, door Turkije onder druk worden gezet, aldus de sociaaldemocraat in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.
Bij de vorige Turkse verkiezingen waren er in België meetings van partijgenoten van president Erdogan. Het kan volgens De Roover niet dat ’tegenstellingen bij ons opgejut worden’. ‘Hier moeten we paal en perk aan stellen’, vindt de N-VA-Kamerfractieleider.
De Roover wijst erop dat het ditmaal bovendien gaat over de promotie van een grondwetswijziging die volgens critici neerkomt op een ordinaire staatsgreep. ‘Straf dat we hier meetings zien georganiseerd worden om het Ottomaanse Rijk 2.0 in te voeren’.
Zijn partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken sloot zich daar in het VTM-nieuws bij aan. Hij wijst erop dat Erdogan voldoende uitdagingen heeft in Turkije en dat hij in België de Turken niet moet komen opjutten door te zeggen dat ze naar Turkije moeten kijken in plaats van te integreren.
Nuance
Coalitiepartner Open VLD wijst tegenover Knack.be op de vrijheid van vereniging en meningsuiting, maar benadrukt dat de Turken zich net als iedereen aan de wet hebben te houden. ‘Als de openbare orde in het gedrang is, moet er uiteraard ingegrepen worden,’ zegt voorzitster Gwendolyn Rutten. ‘Daar hebben we overigens geen speciale wet voor nodig, dat kan (een burgemeester) nu al.’
Ook in Duitsland beslisten lokale autoriteiten in onder andere Gaggenau en Keulen op eigen houtje om de geplande bijeenkomsten wegens organisatorische of veiligheidsredenen te annuleren. Bondskanselier Angela Merkel steunt die beslissing.
Een gelijkaardig geluid bij CD&V. Kamerfractieleider Servais Verherstraeten reageerde tegenover Knack.be: ‘Eerst en vooral roepen wij de Turkse politici op om het debat, dat zéér gepolariseerd is, in eigen land te voeren en politieke problemen niet naar ons land en onze buurlanden te exporteren.’
Verherstraeten acht een verbod per definitie echter niet wenselijk en twijfelt bovendien aan de rechtsgeldigheid en afdwingbaarheid ervan. ‘Wij hebben een waardevolle traditie van recht op vrije meningsuiting en vrije vereniging, van welke strekking ook. Dat neemt niet weg dat we – zeker in de context van vandaag – er zeer nauwlettend op toe moeten zien dat de openbare orde en de veiligheid niet in het gedrang komt.
De christendemocraat pleit ten slotte voor overleg binnen Europa om hierover gezamenlijk naar Ankara te communiceren.
Genegeerd
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu liet gisteren tijdens een toespraak in de Turkse provincie Antalya verstaan dat hij het verbod van Nederland om op 11 maart in Rotterdam een verkiezingsbijeenkomst te houden, aan zijn laars lapt. Niemand kan ons verhinderen te gaan waar we willen, klonk het.
Minister van Economie Nihat Zeybekci van zijn kant wil vandaag in een hotel in Keulen een bijeenkomst bijwonen om bij in Duitsland wonende Turken steun te verkrijgen voor de grondwetsherziening. Hij wil ook een concert in Leverküsen toespreken, zo staat op een lijst van evenementen van de regerende AKP-partij in Turkije.
Diplomatieke rel
Hoe optredens van Turkse ministers verboden kunnen worden, is dus niet helemaal duidelijk. De Nederlandse regering liet al weten dat ze nog kijkt naar de juridische mogelijkheden, maar vindt een en ander alvast een diplomatieke rel waard. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) in het tv-programma Buitenhof. ‘Uiteindelijk gaat het erover dat je opkomt voor de waarden van dit land.’ Het belangrijkste argument zal zijn dat de openbare orde verstoord kan worden als een minister van een ander land ‘op deze manier campagne kan voeren’, aldus Asscher.
Lees ook de opinie van Peter De Roover (N-VA): ‘Straf dat in België bijeenkomsten worden georganiseerd om het Ottomaanse Rijk 2.0 in te voeren’