De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat Nederland hem niet kan tegenhouden om campagne te voeren. 'Wij gaan waar we willen en zullen onze burgers ontmoeten,' zei hij volgens het staatspersagentschap Anadolu tijdens een bijeenkomst in het Zuid-Turkse Antalya.

Cavusoglu, van de islamitisch-conservatieve AKP, beschuldigt Nederland van een dubbele moraal. 'Waar is nu de vrijheid van meningsuiting waarover wij de les worden gespeld? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?' zei hij.

Verboden

Nederland weigert het geplande verkiezingsoptreden van Cavusoglu in Rotterdam op 11 maart. Nederland is niet de plaats waar andere landen hun verkiezingsstrijd moeten komen uitvechten, zei minister-president Mark Rutte op Facebook.

In Duitsland zijn in verschillende gemeenten verkiezingsbijeenkomsten van Turkse ministers verboden, tot grote woede van Ankara.

De Nederlandse regering onderzoekt nu of het juridisch mogelijk is te voorkomen dat Turkse bewindspersonen in Nederland campagne komen voeren. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) in het radioprogramma 'Kamerbreed'.

Referendum

De campagne van de Turkse regering kadert in de voor 16 april geplande volksraadpleging over een grondwetswijziging die de invoering van een presidentieel systeem mogelijk maakt. Dat zou Erdogan als president aanzienlijk meer macht geven en het parlement verzwakken. Lees meer.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat Nederland hem niet kan tegenhouden om campagne te voeren. 'Wij gaan waar we willen en zullen onze burgers ontmoeten,' zei hij volgens het staatspersagentschap Anadolu tijdens een bijeenkomst in het Zuid-Turkse Antalya. Cavusoglu, van de islamitisch-conservatieve AKP, beschuldigt Nederland van een dubbele moraal. 'Waar is nu de vrijheid van meningsuiting waarover wij de les worden gespeld? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?' zei hij.Nederland weigert het geplande verkiezingsoptreden van Cavusoglu in Rotterdam op 11 maart. Nederland is niet de plaats waar andere landen hun verkiezingsstrijd moeten komen uitvechten, zei minister-president Mark Rutte op Facebook. In Duitsland zijn in verschillende gemeenten verkiezingsbijeenkomsten van Turkse ministers verboden, tot grote woede van Ankara.De Nederlandse regering onderzoekt nu of het juridisch mogelijk is te voorkomen dat Turkse bewindspersonen in Nederland campagne komen voeren. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) in het radioprogramma 'Kamerbreed'. De campagne van de Turkse regering kadert in de voor 16 april geplande volksraadpleging over een grondwetswijziging die de invoering van een presidentieel systeem mogelijk maakt. Dat zou Erdogan als president aanzienlijk meer macht geven en het parlement verzwakken. Lees meer.