Muur van Moeskroen: ‘Wij hebben dit niet gevraagd, maar we zijn wel voor’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Een geplande muur tussen de Moeskroense deelgemeente Herzeeuw (Herseaux) en het Noord-Franse Wattrelos, bedoeld als buffer tegen woonwagenbewoners, zorgt voor ophef. Moeskroen ontkent dat het om de muur heeft gevraagd en benadrukt dat het om een Frans initiatief gaat. ‘Maar er is volgens ons geen andere oplossing’, zegt schepen An Cloet.

De woonwagenbewoners wonen nu op een terrein in Wattrelos en verhuizen later dit jaar naar een nieuw terrein pal langs de grens met Herseaux Ballons, legt An Cloet (CDH) uit aan Knack.be. ‘Heel wat bewoners van Herseaux klagen nu reeds over overlast, zoals ramen die kapotgemaakt zijn door kinderen. Ze vrezen dat de problemen zullen toenemen als de woonwagenbewoners nog dichterbij hun kamp opslaan.’

Het nieuwe terrein voor de woonwagenbewoners moet beantwoorden aan wettelijke normen, onder meer op vlak van sanitaire voorzieningen. (zie kaartje lager)

Frans voorstel

Alfred Gadenne
Alfred Gadenne© Belga Image

Volgens Cloet zijn verschillende bewoners van Herseaux al gaan klagen bij het bestuur van Wattrelos. ‘Toen we kennis kregen van de geplande verhuis, hebben we verschillende vergaderingen belegd waarop bewoners, de projectverantwoordelijken en vertegenwoordigers van het bestuur van Wattrelos aanwezig waren. Wattrelos zegt dat het nieuwe terrein de enige mogelijke locatie voor de woonwagenbewoners is en beloofde een afscheidingsmuur te bouwen.’

Aankondiging van de bouwwerken
Aankondiging van de bouwwerken© Belga Image

Ook burgemeester Alfred Gadenne (CDH) laat dat weten via de persdienst van Moeskroen: ‘De stad Moeskroen draagt geen verantwoordelijkheid voor dit project, dat integraal is voorzien op Frans grondgebied’, luidt het. ‘Het is niet correct dat de Fransen beweren dat de muur een vraag is vanwege de burgemeester van Moeskroen.’

‘Geen Muur van Berlijn’

Wanneer de muur er komt en hoe hij er precies zal uitzien, is nog onduidelijk. Maar wie zich een soort Muur van Berlijn voorstelt, heeft het volgens Cloet mis.

‘Die muur zal zo’n 2,5 meter hoog zijn en komt – voor alle duidelijkheid – op Frans grondgebied, langs het nieuwe woonwagenpark. Hij moet er vooral voor zorgen dat de spelende kinderen minder gemakkelijk in de tuinen van de bewoners van Herseaux komen, want nu kruipen ze gewoon door de omheining.’

Cloet zegt dat Wattrelos ook heeft beloofd om maatschappelijke werkers in te zetten. Ze hoopt dat de Fransen die belofte ook nakomen, maar verwacht er niet te veel heil van.

Gemeenteraad

De CDH-schepen erkent dat de muur ‘niet het beste idee is’, maar zegt wel dat Moeskroen voorstander is. ‘We vinden het geen slecht idee, er is gewoon geen andere oplossing. Wattrelos heeft ook geen ander voorstel kunnen doen’.

Het punt komt maandagavond ter sprake tijdens de gemeenteraad van Moeskroen. De oppositie (Ecolo en PS) zal er burgemeester Gadenne over interpelleren.

Herseaux Ballons

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content