MR in Brussels parlement: ‘Rudi Vervoort kan moeilijk aanblijven’

Rudi Vervoort (PS) © BELGA

‘Rudi Vervoort heeft laten zien hoe erg het gesteld is met zijn historische kennis.’ Voor Armand Dedecker, Brussels parlementslid voor MR zijn de nazi-vergelijkingen van de minister-president zeer ongepast. Vervoort heeft zijn uitspraken ondertussen terug ingetrokken.

MR-parlementslid Armand De Decker vindt dat Rudi Vervoort (PS) “moeilijk” kan aanblijven als Brussels minister-president. Vervoort had geprovoceerd in de discussie over het ontnemen van de dubbele nationaliteit van jongeren die in Syrië zouden gaan strijden. Hij wees erop dat het naziregime er ook mee begonnen was om Joden de Duitse nationaliteit te ontnemen.

Na die vergelijking kwam Vervoort terecht in een storm van kritiek. Later op de dag trok hij zijn uitspraken terug in.

Gevoeligheden

“Rudi Vervoort heeft aangetoond hoe erg het gesteld is met zijn historische kennis”, zegt De Decker. Het MR-parlementslid meent ook dat Vervoort zich niet bewust is van de gevoeligheden die zouden bestaan binnen de verschillende gemeenschappen én van de gevoelens van de Belgen over hun geschiedenis.

“Iemand die zulke uitspraken doet, kan moeilijk minister-president blijven van een regering.” De Decker zegt dat hij geen juridische bezwaren ziet tegen het intrekken van de nationaliteit.

‘Afnemen van nationaliteit is volledig wettelijk’

“Een Belg van Marokkaanse of Turkse afkomst wordt beschouwd als een Marokkaan of Turk door zijn land van afkomst. Hij behoudt dus zijn Marokkaans paspoort, hij wordt niet staatloos, maar hij zal niet langer Belg zijn. Geen probleem dus, we kunnen iemands Belgische nationaliteit volledig wettelijk afnemen.”

Geens: ‘Kan slechts in uitzonderlijke gevallen’

Toch lijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met de huidige wet kan de nationaliteit van Syriëstrijders slechts in uitzonderlijke gevallen afgenomen worden, schrijft De Standaard vandaag. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) legt zijn collega’s drie scenario’s voor.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content